Belföld

Semjén Zsolt megvédte, de meg is cáfolta Böjte Csabát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Orbán Viktor helyettese szerint az atyát karaktergyilkossággal próbáljál lejáratni.

Néhány napja Böjte Csaba a Válasz Online-nak az alapítványa pénzügyeiről azt mondta, ha csak abból gazdálkodnának, amit a román állam ad, régen csődbe mentek volna. A felvetésre, hogy sok pénzt kapnak az anyaországi civilektől és a magyar államtól, az atya akkor azt válaszolta, hogy pénzt a magyar államtól nem kért, nem is kapott.

 Fejlesztésre igen, működtetésre nem.

Ehhez képest Semjén Zsolt egy parlamenti irományban cáfolt rá a szerzetesre. Azt írta, hogy a nemzeti kormány Böjte Csaba gyermekvédelmi tevékenységét a nemzetpolitikai szakterületen keresztül támogatta, amelynek révén 2018–2023 között a gyermekotthonok részére

95 millió forint működési támogatást biztosított. Miután a Szent Ferenc Alapítványnak 24 bentlakásos és 18 napközi gyermekotthona van, ez azt jelenti, hogy egy gyermekotthonra átlagosan 377 ezer Ft/év működési támogatás jutott.

Vadai Ágnes egyébként nem őt, hanem Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezte arról, hogy a Böjte Csaba gyermekotthonaiban történt erőszakos és szexuális erőszakos esetek után, mit kíván tenni az „Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét” megalkotó kormány. A DK politikusa az alábbi kérdéseire várt választ:

  • Részesült-e a dévai Szent Ferenc Alapítvány magyarországi állami támogatásban akár
    közvetlenül a költségvetés részéről, akár közvetve, valamilyen állami vagy államilag
    támogatott pénzalapon, pályázati forráson keresztül vagy bármilyen egyéb módon?
  • Ha igen, milyen összegre rúgott ez a támogatás az elmúlt öt év során, évenkénti bontásban?
  • Indult-e vizsgálat magyar részről is az Alapítvány gyermekotthonaiban történtekkel
    kapcsolatban?
  • Kaptak-e az áldozatok segítséget a magyar államtól?
  • Mikorra várhatjuk a tavaly őszre ígért áldozatvédelmi törvényjavaslat benyújtását?

Semjén Zsolt válaszában jelezte, hogy Erdély az 1920-as trianoni békediktátum, illetve az 1947-es párizsi békeszerződés óta nem tartozik a magyar állam kötelékébe, az ott történtek miatt magyar hatóság vizsgálatot nem folytathat, de a román hatóságok egy nevelőintézeti személy felelősségét megállapították, jogerősen súlyos szabadságvesztéssel büntették.

A miniszter ezt követően hosszan értekezett áldozatvédelemről, áldozatsegítésről, jelezte, hogy az áldozatvédelemhez köthető szolgáltatásokat csak a Magyarország területén tartózkodó bántalmazott gyermekeknek lehet biztosítani. Válasza végén Semjén Zsolt megdöbbenésének adott hangot, hogy

egyes sajtótermékek Képviselő Asszony pártjával karöltve szisztematikus karaktergyilkossággal próbálják lejáratni azt a Böjte Csaba atyát, aki eddig több mint 6000 gyermek életét segítette és évtizedek óta áldozatos munkát végez az erdélyi elárvult gyerekek felkarolása, társadalmi integrációja és magyar identitásuk megőrzése érdekében.

Kapcsolódó
Böjte Csaba szerint a mostani vihar tisztulást hoz
Az atya nem akar mártírnak tűnni, de úgy érzi, lejáratókampány áldozata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik