Bielik István / 24.hu
Belföld

Gyerekek bántalmazása miatt vádat emeltek a volt budapesti iskolaigazgató, fideszes polgármester ellen

Putnoki Zsolt volt, hogy 45 percen keresztül térdepeltetett egy gyereket. A héten még nevelőként dolgozott, de a tankerületi vezető végül – feltehetően levelünk hatására – „mentesítette a munkavégzés alól”.

Öt évvel a gyermekbántalmazások után vádat emeltek a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola volt igazgatójával szemben, aki a héten még nevelőként dolgozott egy fővárosi kollégiumban – tudta meg a 24.hu.

Putnoki Zsoltról, Újkenéz korábbi fideszes polgármesteréről 2018-ban lapunknak tanárok és szülők is azt állították, hogy több gyereket, köztük egy kislányt megütött, illetve hogy a bántalmazásokat minden esetben roma gyerekek szenvedték el. Az utolsó hasonló eset 2018. április 13-án történt, amikor Putnoki kettesben maradt egy 13 éves roma fiúval az igazgatói irodában. A szobában a konfliktus tettlegességig fajult, az igazgató pedig feljelentette a diákot. Később viszont – feltehetően a tanárok beszámolói alapján – kiskorú veszélyeztetése miatt az igazgató ellen is nyomozást rendeltek el. Az egyik pedagógus hallotta, ahogy a gyerek azt kiabálja: „Ne bántson, igazgató úr!” A gyerekkel szembeni eljárást végül hamar megszüntette a nyomozó hatóság, az igazgató ellen pedig végül idén májusban vádat emeltek.

Bagoly Bettina sajtószóvivő a 24.hu-nak küldött válaszában azt írta, hogy a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség

7 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat egy pedagógussal szemben.

A vád szerint a vádlott egy budapesti általános iskolában, a 2017/2018-as tanévben, „fegyelmezési céllal” hét – akkor 10 és 15 év közötti – diákkal szemben alkalmazott megalázó fegyelmezési módszereket, illetve testi fenyítést. Több esetben felpofozta, arcon ütötte a kiskorúakat, illetve hajukat és pajeszukat húzva fenyítette őket.

Úgy tudjuk, a vádiratban szerepel az is, hogy a gyerekeknek feltartott kézzel kellett térdepelniük, az egyik diák 45 perc után hagyhatta abban, amikor már nem bírta tovább.

A vádiratban a gyerekek roma származásáról nem tesznek említést, arról viszont igen, hogy az igazgató a gyerekek viselkedését kezelte bántalmazó módon.

Az ügyészség szerint a volt igazgató „súlyos kötelezettségszegéseivel a kiskorú sértettek egészséges erkölcsi fejlődését veszélyeztette”. A kerületi ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, valamint arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el minden olyan foglalkozástól és tevékenységtől, amelynek keretében 18 éven aluliak nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve velük egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna.

A Közép-Pesti Tankerületi Központ hónapokon keresztül kiállt Putnoki mellett, még akkor is, amikor a rendőrség már nyomozni kezdett kiskorú veszélyeztetése miatt, és egy közmeghallgatáson több tanár a nyilvánosság előtt mondta el, hogy az igazgató megfélemlíti a tanárokat, megalázta, bántalmazta a diákokat. Putnoki végül 2018 júliusában közös megegyezéssel távozott az általános iskolából, de komoly káoszt hagyott maga után. Az iskolából addigra a tanárok több mint fele elment, a tanév végén 24 pedagógus szüntette meg a munkaviszonyát, mert nem akartak tovább Putnokival dolgozni, és a diákokat is sorra átíratták a szülők másik iskolába.

A bántalmazás a parlamentben is téma volt, ahol Rétvári Bence államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a tankerületi központhoz nem érkezett panasz, és konkrétumok sosem hangzottak el az ügyben. Állítása szerint akkor sem beszéltek a tanárok hasonló problémákról, amikor a tankerületi igazgató találkozott hat pedagógussal. Azt is mondta, hogy az ügyben széles körű vizsgálat folyt, de nem említette, hogy mi derült ki abból.

Bielik István / 24.hu A XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola épülete Budapesten.

Putnoki hamar talált magának új munkahelyet: 2018 augusztusában már a Budapesti Egyesített Középiskolai Kollégium nevelőtanáraként dolgozott, amelynek fenntartója szintén a Közép-Pesti Tankerületi Központ. A kollégium vezetőjét most telefonon próbáltuk elérni, miután korábban írásos kérdéseinkre nem válaszolt.

A titkárságról azt az információt kaptuk, hogy az igazgatónak

nincsen kapacitása válaszolni.

Putnoki Zsolthoz sem adtak elérhetőséget, így vele nem tudtunk beszélni, kérdéseket tettünk viszont fel Házlinger Györgynek, a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatójának. Házlinger neve onnan lehet ismerős, hogy tavaly októberben a Szent István Gimnázium három tanárának személyesen vitte el írásbeli figyelmeztetést, miután a pedagógusok demonstrációt szerveztek a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanáraiért. A tankerületi vezető kirúgással fenyegette meg az iskola tanárait.

A nevelővel kapcsolatban arról kérdeztük Házlingert:

  • tud-e a vádemelésről?
  • Meddig kívánják foglalkoztatni Putnoki Zsoltot?
  • Nem tartja-e hibás döntésnek, hogy egy olyan pedagógust vettek fel a kollégiumba, akivel szemben most kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emeltek vádat?

Miután a tankerületi igazgató válaszában arról írt, hogy „a hivatkozott 2018-as esetben az ügyészség a gyanúsítást megszüntette, elmarasztaló ítélet sem született, így jogi akadálya az alkalmazásnak nem volt”, ezért ismét felvettük a kapcsolatot a Fővárosi Főügyészséggel.

Bagoly Bettina tisztázta az ellentmondást, mint írta:

a nyomozás kezdeti szakaszában történt gyanúsítotti kihallgatást követően, a kerületi ügyészség valóban helyt adott a gyanúsított panaszának, így akkor a férfi gyanúsítotti jogállása megszűnt. A lefolytatott nyomozás eredményeként az újabb, megalapozott gyanúsítására 2022-ben került sor, majd a nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján a kerületi ügyészség vádat emelt.

Miután a tankerületi vezető figyelmét felhívtuk arra, hogy Putnokival szemben néhány hete vádat emeltek, Házlinger arról tájékoztatott minket, hogy „a jelenlegi történések kapcsán az ügy vizsgálata folyamatban van, a vizsgálat idejére a fenntartó mentesíti a munkavégzés alól”.

A tankerületi vezetőnél rákérdeztük, jól értjük-e, hogy tőlünk értesült a vádemelésről, és ezután függesztették fel a nevelőt a munkavégzés alól, de ezekre a kérdéseinkre már nem kaptunk választ.

Ajánlott videó