Közélet

Rétvári szerint csak híresztelés, ha tanárok kiállnak és elmondják, hogy roma gyerekeket bántalmaz az igazgató

Ahogy azt megírtuk, gyermekbántalmazási ügybe keveredett Putnoki Zsolt, a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatója.

A 24.hu-nak nyilatkozó tanárok és szülők áprilisban azt állították, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz korábbi fideszes polgármestere több gyereket megütött, köztük egy kislányt, illetve hogy a bántalmazásokat minden esetben roma gyerekek szenvedték el. A legutóbbi hasonló eset áprilisban történt, akkor Putnoki felelősségre vont egy roma gyereket, és több tanár, illetve a gyerek elmondása szerint bántalmazta a 13 éves fiút. Az egyik pedagógus azt is hallotta, ahogy a gyerek azt kiabálja:

Ne bántson, igazgató úr!

Az intézményvezető viszont azt állította, a gyerek kétszer megütötte, ezért rendőri intézkedést kért, és a tanuló ellen feljelentést tett. De ellene is eljárás indult.

Ahogy azt nemrég a rendőrségtől megtudtuk, a kiskorú veszélyeztetése gyanúja miatt folytatott eljárásban a rendőrkapitányság előterjesztést tett az ügyészségen a nyomozás határidejének meghosszabbítására. És miközben az igazgató elleni nyomozást meghosszabbították,

a gyerekkel szembeni eljárást megszüntette a nyomozó hatóság.

Az igazgatót viszont még a közmeghallgatás után sem függesztették fel, pedig a Zoom beszámolója szerint több tanár kiállt a nyilvánosság elé is, és elmondta, hogy az iskola első embere megfélemlíti a tanárokat, korábban több ízben megalázta, bántalmazta a diákokat, főleg a roma tanulókat.

Az ügy kirobbanása után 10 pedagógus otthagyta az iskolát, most pedig újabb 23 tanár akar felmondani, többen közülük már a papírmunkát is elintézték. A meghallgatáson megszólalt egy olyan édesanya is, aki négy gyermekét vitte el az iskolából, mert a kisebbségi tanulókkal és a tanárokkal való bánásmóddal is elégedetlen volt.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Hiszékeny Dezső MSZP-s képviselő a parlamentbe is bevitte a témát és Rétvári Bencét kérdezte meg arról, miért nem függesztik már fel az igazgatót állásából.

Rétvári úgy kezdte, hogy ő a híresztelésekkel szemben inkább a tényekről beszélne,

vagyis az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint, amikor tanárok kiállnak a nyilvánosság elé, és elmondják, hogy az igazgató megfélemlíti őket, és bántja a diákokat, az csak egy híresztelés.

Ezek után Rétvári elmondta, milyen vizsgálatokat folytattak le. A helyzetet szerinte a tankerületi központ tárta fel, és Rétvári folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy a központhoz nem érkezett egyszer sem panasz és konkrétumok sosem hangzottak el. Állítása szerint akkor sem beszéltek a tanárok hasonló problémákról, amikor a tankerületi igazgató találkozott hat pedagógussal.

Ezek után jött a közmeghallgatás, ami Rétvári szerint már politikai színezetet kapott, de konkrét panasz szerinte itt sem érkezett. Az államtitkár szerint széles körű vizsgálat folyt, de

beszédében egy szóval sem említi, hogy mi derült ki a vizsgálatból, és egy mondata sem utal arra, mi történt április 13-án az igazgatói irodában.

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik