Közélet

Gyerekbántalmazás miatt nyomoznak egy budapesti iskola igazgatója ellen

Gyermekbántalmazási ügybe keveredett Putnoki Zsolt, a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola igazgatója, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz korábbi fideszes polgármestere. A 24.hu-nak nyilatkozó tanárok és szülők is azt állítják, hogy Putnoki több gyereket megütött, köztük egy kislányt, illetve hogy a bántalmazásokat minden esetben roma gyerekek szenvedték el. Nevüket vállalva azonban a szülők és a tanárok közül sem mert senki nyilatkozni, mert többek elmondása szerint az igazgató megfélemlítette őket. A rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt nyomozást rendelt el – de ezt megelőzően feljelentést tett az igazgató is egy 13 éves fiú ellen.

Ne bántson, igazgató úr!

2018. április 13-án kettesben maradt Putnoki Zsolt egy 13 éves roma kisfiúval az igazgatói irodában. Ez biztos, ahogyan az is, hogy a szobában a konfliktus tettlegességig fajult. A kisfiúnak fel kellett mennie az igazgatóhoz, az intézményvezető pedig azt kérte a gyerektől, hogy pakolja ki a táskáját. Nem először fordult ez elő, Putnoki máskor is utasította már erre, ahogyan arra is, hogy pakolja ki a zsebeit vagy vegye le a pulóverét. A gyerek viszont ezúttal nem volt hajlandó erre, mire az igazgató megpofozta – ezt mesélik a szülők és a pedagógusok is a gyerek beszámolója alapján egybehangzóan.

A kisfiú ezek után megkérdezte, hogy ezt miért kapta, majd szitkozódások közepette még két pofont lekevert neki az igazgató. A negyedik ütést viszont már nem várta meg a gyerek, megpróbálta ellökni Putnokit és kirohanni a teremből

– idézte fel a történteket, szintén a gyerek beszámolója alapján, egyik forrásunk.

Úgy tudjuk, egy tanár hallotta is, hogy a gyerek azt kiabálja: „Ne bántson, igazgató úr!” A pedagógus, aki fültanúja volt a gyerek könyörgésének, nem akart nyilatkozni lapunknak. Egy másik tanár viszont azt mondta, a 13 éves kisfiú remegett, zokogott, tiszta víz volt, megszólalni alig tudott az eset után.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Az igazgató az eset után rendőrt hívott, arra hivatkozva, hogy a gyerek bántalmazta őt. A rendőrök a fiú édesanyját is kihallgatták. A tanárok ekkor jelezték, hogy az igazgató sztorija nem biztos, hogy megállja a helyét. Ezt pedig nemcsak a 13 éves fiú kétségbeesett kiabálására alapozták, hanem arra is, hogy

a tanárok és a szülők elmondása szerint nem ez volt az első eset, amikor az igazgató roma gyereket bántalmazhatott.

Kerestük a rendőrséget is az esettel kapcsolatban. Azt írták, hogy április 13-án nyomozást indítottak közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanúja miatt (az igazgató feljelentése nyomán). Arra a kérdésünkre, hogy az igazgató bántalmazta-e a diákot, így válaszoltak:

A folyamatban lévő nyomozás során felmerült más bűncselekmény – kiskorú veszélyeztetésének – gyanúja, ezért a kapitányság ez ügyben egy másik nyomozást is elrendelt. A nyomozók a kiskorú veszélyeztetés gyanúja miatt elrendelt nyomozásban 2018. április 16-án az Ön által említett iskolában adatot gyűjtöttek.

Annyit még hozzátettek, hogy válaszadásukig gyanúsítotti kihallgatás nem történt, az igazgató pedig 8 napon belüli, könnyű sérülést szenvedett.

Telefonon és írásban is kerestük az igazgatót, kíváncsiak voltunk, ő hogyan emlékszik vissza arra a pénteki napra, illetve mit szól ahhoz, hogy a rendőrség kiskorú veszélyeztetése miatt is nyomozási indított? Rákérdeztünk arra is, igaz-e, hogy több alkalommal is bántalmazott gyerekeket, de egyelőre nem reagált.

Az általunk megkérdezett egykori és jelenlegi pedagógusok, illetve szülők azonban több esetről is tudnak.

Egy roma kislány visszaszólt az igazgatónak, amiért a telefonját elvették. A gyereknek ezért percekig kellett felemelt karral guggolni az igazgatóiban. De nem úszta meg ennyivel, őt is felpofozta Putnoki

– mondta egyikük a kislány beszámolója alapján.

Folyosói pletykák még legalább három hasonló bántalmazásról terjednek, ezekben közös, hogy a gyerekek minden esetben kettesben maradtak az igazgatóval, illetve hogy mindig roma származású gyerek szenvedte el a bántalmazást.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Az áprilisi, fent említett történetnek is volt előzménye. A 13 éves kisfiút egyszer hazaküldte az igazgató, úgy, hogy a szülők erről nem is tudtak. Amikor megkérdezték az igazgatót, hogy ezt miért tette, csak annyit válaszolt nekik: neveljék meg a gyereküket. Az anyuka egyébként az igazgató felelőtlenségét az eset után rögtön jelentette a gyámügynek.

A roma családról, amelynek mindhárom fia ebbe az iskolába jár, a kisfiú egyik tanárát kérdeztük.

Azt mondta, a szülők mindent megtesznek, hogy a gyerekeik többet és jobbat kapjanak, mint ami nekik jutott, és azért jöttek fel vidékről, hogy egy budapesti iskolában tanulhassanak a gyerekeik.

Miután a pedagógus lájkolt egy, az üggyel kapcsolatos Facebook-bejegyzést, az igazgató behívatta és kérdőre vonta. Ő viszont akkor sem tudott Putnoki Zsoltnak mást mondani, minthogy semmilyen gyermekbántalmazást nem tart helyesnek. Problémás gyerekek szerinte mindenhol vannak, de azért vannak a felnőttek, hogy ezeket a helyzeteket kezelni tudják. A tanárnő felhívta a történtek után a kisfiú anyukáját, aki sírva mondta neki, hogy elviszi az iskolából a gyerekeit, és visszautaznak vidékre. A pedagógus viszont próbálta tartani benne a lelket, és azt reméli, hogy Budapesten maradnak.

Ahogy azt a cikk elején említettük, egyetlen tanár sem mert névvel nyilatkozni, de akadt olyan is, aki még a név nélküli megszóláslását is visszavonta. Nemrég két tanár adta be a felmondását, egy pedagógus pedig azt mondta, legalább tízen gondolkodnak még azon, hogy otthagyják az iskolát. Volt, aki arról számolt be, hogy ha valaki ellentmond Putnokinak, vagy csak nemtetszését fejezi ki, fegyelmit kap, az igazgatóhelyettes pedig zokogva ment el az iskolából, mert azt mondta, nem bírja ott tovább.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Megkerestük a XIII. kerületi önkormányzatot is. Kérdéseinkre azt hangsúlyozták, az önkormányzat már korábban sem támogatta Putnoki kinevezését, mivel alkalmatlannak tartották az intézmény vezetésére, pályázatát 22 egyhangú nem szavazattal szavazták le 2017 májusában. „A véleményezésre jogosultak körébe tartozó szülői közösség és a nevelőtestület szintén nem támogatta a jelölt kinevezését” – tették hozzá. A konkrét ügyben viszont nem foglaltak állást, mondván, az önkormányzatoktól az iskolák „sajnálatos módon” állami fenntartásba kerültek.

Az illetékes Közép-Pesti Tankerületi Központhoz is fordultunk az üggyel, illetve a roma gyerekek bántalmazásáról szóló kérdéseinkkel. A tankerület azonban mintha csak az igazgató álláspontját ismerné, az ellene folyó rendőrségi nyomozásról a válaszban nem tettek említést:

A tankerületi központot 2018. április 13-án, pénteken értesítette az intézményvezető. A jelentése alapján a Budapest XIII. Kerületi Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskolában egy tanuló az igazgatói irodában a szünetben tanúsított magatartása következményeként történt felelősségre vonást követően az intézményvezetőre támadt, kétszer megütötte. Az intézmény vezetője rendőri intézkedést kért, valamint a tanuló ellen rendőrségi feljelentést tett. A tankerületi központhoz Putnoki Zsoltra – intézményvezető – vonatkozóan diszkriminációval kapcsolatban panasz nem érkezett.

Már Putnoki kinevezése is botrányosra sikeredett

Putnoki Zsolt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újkenéz polgármestere volt 2015-ig, ekkor a Fidesz színeiben induló politikus helyett a település polgárai inkább független polgármestert választottak. Putnoki a XIII. kerületi iskolában kötött ki, úgy, tanári diplomája alig kétéves, és semmilyen, hasonló iskolában szerzett tapasztalattal nem rendelkezett kinevezése időpontjában. Az önkormányzat ellenvéleményét már idéztük, de a nevelőtestületben is csupán 13 százalék támogatta Putnoki programját, 87 százalék elutasította. Az oktatásért felelős államtitkárt ez sem tántorította el, és bizalmat szavazott a korábbi fideszes politikusnak 2017 nyarán.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Mivel az iskola állami fenntartásban van, kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, kíváncsiak voltunk, hallottak-e már ezekről az esetekről, indítottak-e esetleg vizsgálatot az igazgatóval szemben. Rákérdeztünk arra is, ha Putnoki kinevezését a szülők és a pedagógusok jelentős többsége sem támogatta, miért szavaztak neki mégis bizalmat? Kíváncsiak voltunk arra is, nem gondolják-e, hogy ha több szülő, diák és tanár is panaszkodik a viselkedésére, ráadásul az önkormányzat szerint is alkalmatlan, akkor le kellene váltani az igazgatót? A minisztériumtól egyelőre nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik