Belföld

Rosszhiszeműen járt el az Origo, amikor „bocsánatot kért” Donáth Annától, az ügyvezetőt is megbüntették

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egyaránt 200 ezer forintra büntette a bíróság az Origo kiadóját, a Mediaworks Hungary Zrt.-t, valamint annak ügyvezetőjét, Kálmán Erikát, mivel a lap nem volt hajlandó olyan módon leközölni a Donáth Annának címzett bocsánatkérést, ahogy azt korábban elrendelték. Mint ismert, Donáth korábban jogerősen pert nyert több kormánypárti orgánum, így a TV2 és a Ripost mellett az Origo ellen is. A bíróság kötelezte őket, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot a Momentum politikusától, amiért valótlanságokat állítottak róla. Erre közülük többen sem voltak hajlandók, köztük az Origo sem, mire Donáth végrehajtást indított ellenük, amivel célt ért. Az Origo bocsánatot kért a politikustól, a Momentum közleménye szerint viszont nem éppen úgy, ahogy kellett volna.

Ahogy a párt írja, a korábbi ítéleti rendelkezés szerint az Origónak a címlapján reggel 8 és 10 óra között a címoldali cikkek betűtípusával és betűméretével megegyezően kellett volna közzétennie a bocsánatkérést. A lap ezt nem teljesítette, ezért Donáth és az ügyvédje újra bírósághoz fordult. A végzés aztán kimondta, hogy az Origo nemcsak, hogy nem teljesítette maradéktalanul a kötelezettséget, de rosszhiszeműen is jár el. Mégpedig azért, mert ahogy a végzésből kiderült, a „Bocsánatkérés Donáth Annától” szöveget úgy helyezték el a címlapon, hogy az legörgetés nélkül nem jelent meg az olvasók előtt.

„Ahhoz, hogy legörgetés nélkül a képernyő legalján megjelenjen a szöveg, a kötelezett az origo.hu címlapjának méretét negyedére csökkentette a böngészőben, aminek következtében valamennyi szöveg olvashatatlanul kicsi. A jogi képviselőnek percekbe telt, mire a képbe belenagyítva egyáltalán megtalálta a teljesítésként elfogadni kért szöveget, holott az átlagolvasóval ellentétben a jogi képviselő kifejezetten ezt a közzétételt kereste” – olvasható a végzésben.

A történteket a Momentum politikusa úgy kommentálta, hogy nem engedi el ezt az ügyet, mert ez nem róla szól, hanem arról, hogy senki nem állhat a törvények felett Magyarországon.

És amíg még az igazságszolgáltatást nem foglalja el teljesen az állampárt, addig minden ilyen esetben a bíróságon fogok megküzdeni az igazságért

– tette hozzá Donáth Anna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik