Belföld

Óbudai pedofilügy: jogerősen pert vesztett a volt fideszes polgármester

Jó ideje folyik a jogi csatározás a korábbi óbudai polgármester, a Fidesz színeiben politizáló Bús Balázs és a párbeszédes Szabó Tímea között egy óvodai pedofilügyben. Ez ért újabb fejezetéhez a napokban, ahogy az az ellenzéki képviselő vasárnapi Facebook-bejegyzéséből kiderült.

Még 2019-ben derült ki, hogy az egyik III. kerületi óvodában egy korábban ott dolgozó óvónő éveken át pornográf felvételeket készített a rá bízott gyerekekről, amelyek később a darkwebre is kikerülhettek. Nagyobb nyilvánosság csak azután kapott az ügy, hogy a 2019-es önkormányzati választás után a szocialista (később a DK-ba átlépő) Kiss László vette át az irányítást Óbudán. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat azt kommunikálta, hogy Bús polgármesterként tudhatott a pedofilügyről, de a közelgő választás miatt abban volt érdekelt, hogy a dolognak le legyen visszhangja, ezért inkább eltussolta azt. Ezeket a vádakat vágta Bús fejéhez Szabó Tímea is 2020 októberében, mire Bús rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett és polgári peres eljárást is indított Szabó ellen. Januárban az első-, majd a másodfokú ítélet is az ellenzéki politikusnak kedvezett, és ahogy a bejegyzésből kiderült, a polgári peres eljárásban is hasonló eredménnyel született jogerős döntés.

Nekem van igazam, igenis meg lehet fogalmazni politikai és morális értékítéletet a nagy nyilvánosság előtt is egy olyan emberről, aki III. kerületi polgármesterként eltitkolt egy gyerekek ellen elkövetett borzalmas szexuális bűncselekményt

– kommentálta Szabó Tímea a Fővárosi Ítélőtábla döntését.

A Párbeszéd politikusa szerint Búsnak mielőbb bocsánatot kellene kérnie a bántalmazott gyerekektől, a szülőktől, az óvodai dolgozóktól és Óbuda-Békásmegyer egész közösségétől, továbbá az óbudai fideszes csapattal együtt azonnal vissza kellene vonulnia a közélettől. Bejegyzése végén a nagyobbik kormánypárt egészének is üzent Szabó:

Az egész Fidesz szégyellje magát, hogy kitalált óvodai LMBTQ-hergeléssel foglalkozik, amikor pedig valóban fel kellene lépni a gyerekek védelmében, akkor hallgatnak. Várom az egész Fidesz, főleg az óbudai Fidesz bocsánatkérését az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik