Belföld

Szabó Tímea pert nyert a fideszes Bús Balázzsal szemben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Hosszú évek után lezárult a párbeszédes Szabó Tímea és a Fidesz színeiben egészen 2019-ig Óbuda polgármesteri posztját betöltő Bús Balázs csörtéje, aminek végén az ellenzéki politikus jogerősen pert nyert Bússal szemben.

A fideszes politikus évekkel ezelőtt rágalmazás miatt jelentette fel Szabó Tímeát, mert az azzal vádolta meg őt, hogy tevékenyen részt vállalt egy pedofil bűncselekmény eltusolásában. 2019-ben derült ki, hogy az egyik III. kerületi óvodában egy korábban ott dolgozó óvónő éveken át gyermekpornográf felvételeket készített a rá bízott gyermekekről, amelyek a darkwebre is kikerülhettek. A III. kerületet a 2019-es választások után átvevő Dr. Kiss László amint értesült az ügyről, értesítette a hatóságokat és a gyermekvédelmi szerveket is, így kapott az ügy nagyobb nyilvánosságot. A III. kerületi önkormányzat 2020 októberében azt közölte, hogy Bús Balázs polgármesterként tudott a dologról, de – információik szerint – inkább abban volt érdekelt, hogy az ügy ne kapjon nyilvánosságot. Ezzel kapcsolatban írta azt szintén 2020 októberében Szabó Tímea, hogy

úgy látszik, a szavazatmaximalizálás mindent felül ír a kormánypártoknál, legyen az prostituáltakkal való jachtozás vagy gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmény elhallgatása.

Ezen a ponton jelentette fel rágalmazásért Bús Balázs Szabót, ám ahogy az ellenzéki politikus beszámolójából kiderült, a bíróság nem neki adott igazat.

„Első fokon a Budapesti II. és III. kerületi bíróság megállapította, hogy részemről rágalmazás nem történt, a kijelentéseim nem alkalmasak a becsület csorbítására, nem tartalmaznak gyalázkodó vagy emberi méltóságot sértő kijelentést, így az ellenem rágalmazás vétsége miatt indult ügyben a bíróság az eljárást megszüntette. Bús fellebbezett, de nemrég másodfokon a Fővárosi Törvényszék az első fokú határozatot helybenhagyta” – olvasható a Párbeszéd társelnökének bejegyzésében.

Szabó Tímea mindezekkel együtt hozzátette, hogy szerinte „méltatlan és szánalmas”, hogy Bús ahelyett, hogy felelősséget vállalna, inkább pereskedik, majd emlékeztetett arra is, hogy – az elmúlt 30 év gyakorlatával és a mentelmi bizottság javaslatával szembe menve – a Parlament tavaly júniusban ugyanezzel a magánvádas eljárással összefüggésben felfüggesztette a mentelmi jogát. Akkor Szabó azt mondta, hogy a Fidesz így akar rajta bosszút állni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik