Belföld

Az Orbán-kormány kedvenc beruházásaihoz jöhetnek a külföldi munkások

VÖRÖS SZILÁRD / 24.HU
VÖRÖS SZILÁRD / 24.HU
A Budapest–Belgrád vasútvonalnál, illetve a paksi bővítésnél kivételes elbírálás alá esnek a harmadik országbeli állampolgárok.

A kormány módosította a veszélyhelyzet ideje alatt a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatására vonatkozó különleges szabályokról szóló tavaly augusztusi rendeletét.

A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt döntés lényege az a kiegészítés, amely szerint a Budapest–Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszánál, illetve a Paks II. beruházásnál a kormányhivatal nem működik közre szakhatóságként.

A fővállalkozót és az alvállalkozót mindkét beruházásnál kiemelt foglalkoztatónak kell tekinteni.Nekik a harmadik országbeli állampolgárok Magyarország területén történő foglalkoztatásához a Paks II. beruházással, illetve a Budapest–Belgrád beruházással összefüggésben nincs szükségük
engedélyre. Ez érvényes a munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatásra is. A módosítás mától hatályos.

A kormány a napokban nyújtotta be az Országgyűlésnek törvényjavaslatát a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról. Azt írták, a kormány elkötelezett a magyar munkavállalók munkahelyeinek megőrzése mellett, a vendégmunkások foglalkoztatását pedig átláthatóvá tenné, így egyebek mellett a harmadik országbeli állampolgár fogalmától megkülönböztetve, speciális foglalkoztatotti kategóriaként határozza meg a vendégmunkás fogalmát és a rá irányadó szabályokat.

Kapcsolódó
Új törvényt akar a kormány a vendégmunkásokról
A javaslat felhatalmazná a kormányt, hogy rendeletben határozza meg a vendégmunkások magyarországi beutazásával, tartózkodásával és foglalkoztatásával kapcsolatos részletszabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik