Gazdaság

Új törvényt akar a kormány a vendégmunkásokról

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI
A javaslat felhatalmazná a kormányt, hogy rendeletben határozza meg a vendégmunkások magyarországi beutazásával, tartózkodásával és foglalkoztatásával kapcsolatos részletszabályokat.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek törvényjavaslatát a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról. Azt írták, a kormány elkötelezett a magyar munkavállalók munkahelyeinek megőrzése mellett, a vendégmunkások foglalkoztatását pedig átláthatóvá tenné, így egyebek mellett a harmadik országbeli állampolgár fogalmától megkülönböztetve, speciális foglalkoztatotti kategóriaként határozza meg a vendégmunkás fogalmát és a rá irányadó szabályokat.

Rögzítik, hogy vendégmunkás tartózkodási engedélyt csak munkavállalás céljából kaphat. Vendégmunkás Magyarországon csak meghatározott harmadik országból érkezően, meghatározott létszámban és olyan foglalkozásban vállalhat munkát, amelyet számára a munkavállalási részletszabályok nem zárnak ki.

A kormány javaslata felhatalmazná a kormányt, hogy rendeletben határozza meg a vendégmunkások magyarországi beutazásával, tartózkodásával és foglalkoztatásával kapcsolatos részletszabályokat, de egyelőre a fő szabály az lenne, hogy az úgynevezett vendégmunkás tartózkodási engedély száznyolcvan napon belül kilencven napot meghaladó, de legfeljebb két év határozott időtartamú tartózkodásra jogosít Magyarország területén és legfeljebb egy évvel lehetne meghosszabbítható. Vendégmunkás nem kaphat letelepedési engedélyt.

A Világgazdaságnak a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azt mondta, hogy a javaslatról már a parlament hamarosan szavaz, de a részletszabályokat ősszel fogadhatják el, a teljes csomag november 1-jén lép hatályba. Czomba Sándor szerint a javaslattal irányítható módon, szabályozott keretben lehet tartani a magyar munkaerőpiaci folyamatokat, ami azért fontos, mert már eddig is számos beruházás érkezett és még fog is érkezni az országba, amelyek együttesen több százezer fő foglalkoztatását teszik szükségessé.

Amíg van magyar munkavállaló, addig magyarokkal töltsük be ezeket az állásokat,

szerinte ez a filozófiája a javaslatnak, amely alapján, ha már nincs szabad magyar munkaerő, akkor először a környező országbelieket, majd a harmadik országbeliek foglalkoztatását vennék számításba, de ők csak annyian érkezhetnek majd, amennyit az előre meghatározott kvóta engedélyez, tehát a jövőben sem árasztják el külföldiek a magyar munkaerőpiacot.

Kapcsolódó
Egyre több külföldi vendégmunkást hoznak a munkaerő-kölcsönzők Magyarországra
Az eddigieknél is több területen bukkanhatnak fel a harmadik országbeli dolgozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik