Belföld

Závecz: a Fidesz kárára szerezhet mandátumot a Mi Hazánk a jövő évi EP-választáson

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kijuthat Brüsszelbe a Mi Hazánk a jövőre esedékes Európai parlamenti választáson, melyen a Fidesz kárára szerezhet képviselői mandátumot – derült ki a Telex által közölt Závecz Research közvélemény-kutatásából, amely április 28. és május 5. között készült az ország felnőtt népességét reprezentáló ezerfős mintán, személyes adatfelvétellel. A felmérés az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz megrendelésére készült.

A pártok hasonló eredménnyel zárnának a 2024-es EP-választáson, mint amit a múlt héten publikált Závecz pártpreferenciák mutatnak. Nem véletlen, hiszen az EP-választáson csak pártlistákra lehet szavazni, vagyis egy nagymintás közvélemény-kutatásnak is megfeleltethető.

A pártválasztók körében a Fidesz 46 százalékon áll, ami– a Political Capital 2019-es kalkulátora szerint – 12 mandátumot érthet, míg a DK 19, a Momentum pedig 8 százalékkal dobogós. Ez azt jelenti, hogy mindkét ellenzéki párt ugyanannyi mandátumot szerezni, mint 2019-ben: 4-et, illetve 2-őt. Az öt százalékos küszöböt még három párt lépné át: a Mi Hazánk (7 százalék), a Jobbik (6 százalék) és az MSZP (6 százalék) egy-egy mandátumra számíthat. Ha önállóan indul az EP-választáson, nem jut mandátumhoz az LMP (4 százalék), az MKKP (3) és a Párbeszéd (2) sem.

Az előző EP-választáshoz képest csak annyi elmozdulás történt a felmérés szerint, hogy a Toroczkai László pártja a Fidesz kárára szerezhet egy mandátumot.

A felmérésben a részvételi szándékra nem kérdeztek rá, márpedig a mozgósításon akár 1-1 mandátum sorsa is eldőlhet (a Závecz legutóbbi felmérése szerint a Fidesz és a DK hívei nagyobb arányban mondták, hogy elmennének egy most vasárnapi választásra).

Magyarországon az Országgyűlés tavalyi döntése nyomán egy napon tartanak az önkormányzati választással. Az ellenzéki pártoknál egyelőre az az elképzelés, hogy az EP-választáson külön-külön, míg az önkormányzatin a legtöbb településen közösen indulnak.

A Párbeszéd listavezetője Jávor Benedek, a Demokratikus Koalícióé Dobrev Klára, a Momentumé Donáth Anna, míg az MSZP-é Tüttő Kata lesz. A többi párt idáig nem hozta nyilvánosságra a listavezetője személyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik