Gazdaság

Závecz: stabilizálódott a Fidesz-tábor

Olivier Matthys / AFP
Olivier Matthys / AFP

Az elmúlt két hónapban a Fidesz táborának nagysága stabilizálódott, a kormánypártot jelenleg a magyar választókorú lakosság 32 százaléka támogatja – derül ki a Závecz Research legfrissebb kutatásából. A többi politikai erő táborának mérete március óta csak minimálisan, 1-1 százalékponttal módosult, de ezek a változások nem illeszkednek emelkedő vagy csökkenő trendekbe. Egyetlen kivétel a Demokratikus Koalíció, amelynél a legutóbbi három mérés alapján enyhén növekvő tendenciát figyelhetünk meg – jelenleg 13 százalékon állnak.

Závecz Research

A pártrangsor harmadik helyéért a Mi Hazánk és Momentum verseng, és ezt a pozíciót a választások óta mindvégig az előbbi szerezte meg. A Mi Hazánkat ebben a hónapban a választókorúak 6 százaléka támogatja, a Momentumot 5 százalék.

A május elején, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatás szerint a Jobbik és az MSZP a választások óta nagyjából azonos szinten áll: most májusban a jobboldali pártnak 4 százalékos támogatottsága van, a baloldalinak 3 százaléka. A Kétfarkú Kutyapárt jelenleg 3 százalékos, az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékos. Akárcsak a múlt hónapban, a Mindenki Magyarországa Néppárt ezúttal is elérte az 1 százalékot.

A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók csoportjának fele a Fideszre adja a voksát. Ebben az aktív szavazói körben a Demokratikus Koalíció 19, a Mi Hazánk 7, a Momentum 6 százalékos. Az MSZP és a Jobbik a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 4-4 százalékára számíthatna. A Kétfarkú Kutyapártot az eltökélt választók 3 százaléka, az LMP-t és a Párbeszédet 2-2 százaléka támogatja.

Egy évvel az önkormányzati és európai parlamenti választások előtt nem igazán aktívak a választópolgárok: 48 százalékuk menne el biztosan egy most vasárnapi választásra. A Fidesz és a Demokratikus Koalíció támogatói körében az átlagosnál erőteljesebb a részvételi hajlandóság: az előbbiek kétharmada, utóbbiak 61 százaléka menne el biztosan szavazni.

A többi párt híveinek nagyjából a fele mondható aktívnak. A pártnélkülieknek csupán egynegyede jelezte, hogy biztosan elmenne voksolni.

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2023. április 28-május 5. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztek volna az országban. Minden alkalommal más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik