Belföld

KDNP: A Gyurcsány alatti postabezárás rossz volt, a mostani viszont jó

A postai szolgáltatások szűkülését kritizálták az ellenzéki képviselők, míg a kormánypárti szónokok a digitális érettség növekedésével indokolták a változtatást az egyes gazdasági, vagyongazdálkodási és postaügyi törvények módosításának általános vitájában az Országgyűlés csütörtöki ülésén.

A vezérszónoki felszólalások során Barcza Attila (Fidesz) kiemelte: a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosítását a lakosság digitális érettségének növekedése, az elektronikus információgyűjtés széles körű elterjedése és a koronavírus-járvány időszaka alatt jelentősen megváltozott fogyasztói szokások indokolják.

A javaslat 20 kilogrammról 10-re csökkenti a postacsomagok tömeghatárát, összhangban az uniós szabályozással, de a megfelelő és elérhető helyettesítő termék a postai termékportfólióban rendelkezésre áll – tette hozzá a képviselő.

A javaslat továbbá felhatalmazást ad a jelenleg különböző funkcionalitású, műszaki kialakítású csomagautomaták standardizálását előíró rendeleti szabályozás megalkotásához, hogy ezek egységesek legyenek – mondta Barcza Attila.

Ismertette: a törvénytervezet további célja a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényben a dohánytermék-kiskereskedők számára előírt nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség előírása. A kiskereskedők adatait a hatóság feldolgozza, elemzi és különböző célokra átadja – tette hozzá.

DK: A kistelepüléseken a kulturális élet része a posta, amit most elvesz a kormány

Gréczy Zsolt, a DK vezérszónoka szerint amikor a Gyurcsány-kormány bezárt néhány postát, a Fidesz a vidék kivéreztetéséről, tönkretételéről beszélt és tüntetéseket helyezett kilátásba. Most ennek a sokszorosa történik postabezárás szempontjából.

Mint mondta, a posta egy kisebb településen a helyi kulturális élet része, a találkozások helyszíne. Most tehát egy újabb fórumot zár el a kormány az emberek elől. A képviselő kifogásolta továbbá az újságvásárlás lehetőségének megszüntetését a postákon, amivel a kistelepülésen élők újabb információhoz jutási lehetősége szűnik meg.

Azt is mondta: a postahivatalok számának csökkentésével a postai lefedettség lényegesen alacsonyabb lesz Magyarországon, mint az Európai Unióban: 1,6 hivatal jut majd 10 ezer lakosra, szemben az európai 2,91-gyel. Jelezte, a DK javaslatot nem fogja támogatni.

KDNP: Nem csökken a postai szolgáltatások színvonala

Hollik István (KDNP) Gréczy Zsolt szavaira reagálva „tipikus gyurcsányi módszernek” nevezte a 2010 előtti helyzet összehasonlítását a mostanival. Azért sincs ennek értelme – tette hozzá –, mert csak az utóbbi öt évet nézve is radikálisan megváltozott a világ a postai szolgáltatások tekintetében.

Amikor 2010 előtt a Fidesz kifogásolta a posták bezárását, a postai szolgáltatás elérhetőségének szűkítését kérték számon a Gyurcsány-kormányon. A mostani átalakítás ezzel szemben a postai szolgáltatás színvonalát nem érinti, a szolgáltatások elérhetőségét nem csorbítja. A KDNP-s politikus arra kérte az ellenzéket, hogy ők is támogassák a javaslatot.

MSZP: Egymást érik a postabezárási hullámok

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka kiemelte, hogy a Magyar Postánál egymást érik a leépítési hullámok, miközben a legnagyobb állami foglalkoztatónál megalázóan alacsonyak a bérek. Az egyik legnagyobb postabezárási hullám Szegedet érintette, ahol a posták kétharmadát zárták be – jegyezte meg. A mostani törvényjavaslatból újabb szolgáltatáscsökkenés olvasható ki, miszerint a feladható csomag maximális főhatárát a felére vágják vissza. A posta itt tehát egész egyszerűen feladja a harcot a nagyobb csomagküldő szolgálatokkal.

Kitért arra: a posta automaták terén bőven van tennivaló, az automaták száma fájdalmasan alacsony,

miközben már vidéken is egyre több településen bele lehet futni a nagy cégek automatáiba, addig a magyar postáét úgy kell keresni. Ezen a téren is fájdalmasan le van maradva az állami cég – értékelt. A Magyar Szocialista Párt a javaslatot nem támogatja – tette hozzá Gurmai Zita.

Jobbik: Bővíteni és nem szűkíteni kellene a postai szolgáltatásokat

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka értetlenségének adott hangot, hogy míg a különböző multinacionális csomagküldő cégek automatái már minden benzinkútnál megtalálhatók, addig ugyanezt a technikát az óriási méretgazdaságossági előnnyel rendelkező Magyar Posta nem tudta kellő hatékonysággal meghonosítani. Még itt sem képes a posta úgy teljesíteni, ahogy ez piaci alapon elvárható lenne.

Az ellenzéki politikus szerint digitális kompetenciákra hivatkozva nem szűkíteni, hanem bővíteni kellene a postai szolgáltatásokat, például  alapszintű banki vagy egyéb szolgáltatásokkal.

Z. Kárpát Dániel nehezen megbocsáthatónak nevezte napi- és hetilapok, hírlapok árusításának megszüntetését a postahivatalokban, hangsúlyozva a nyomtatottat sajtótermékek védelmének fontosságát az ingyenes és sokszor sokkal silányabb digitális internetes tartalommal szemben. A Jobbik a javaslatot nem fogja támogatni – jelezte Z. Kárpát Dániel.

Kapcsolódó
Májustól bezárnák az 1500 fő alatti települések postáit
Az önkormányzatoknak ajánlották fel az üzemeltetés lehetőségét első körben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik