Belföld

Hivatalossá vált a vezércsere a honvédség élén

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
Novák Katalin kinevezte a Magyar Honvédség új parancsnokát. Közben a HVG arról ír, hogy leépítés volt a honvédelmi tárcánál is.

A Magyar Közlönyben megjelent a köztársasági elnöki határozata arról, hogy Novák Katalin államfő (főparancsnok) döntött a vezérkari főnök kinevezéséről. A köztársasági elnök Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter előterjesztésére úgy határozott, hogy Böröndi Gábor László altábornagyot (a képen) nevezi ki a feladatra.

Az új vezérkari főnök megbízatása május 4-től hatályos és öt évre, 2028-ig szól.A honvédelmi miniszter egy hete jelezte, hogy Böröndi Gábor László váltja Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, amit egyebek mellett a fiatalítással indokolt. Böröndi Gábor altábornagy parancsnokhelyettesként egyébként éppen akkor távozott, amikor Ruszin-Szendi Romulusz lett a vezérkari főnök, akinél ráadásul idősebb is.

Mostani kinevezése előtt Böröndi Gábor a Magyar Honvédség mentális megújítását, egy ütőképes, a NATO kötelékében is működőképes haderő létrehozását nevezte fő feladatának és fontosnak tartotta az önkéntes tartalékos rendszer képzését a stratégiai pontok megőrzésére.

Itt van lehetőség a szittya, rugalmas szervezetű megközelítésnek, mert ezzel olyan rugalmas egységet kapunk, elkötelezett hazafiakkal, akik ott élnek, saját településüket akarják megvédeni.

Böröndi Gábor altábornagy korábban a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalát vezette. Korábban Korom Ferenc helyettese volt, éppen akkor távozott, amikor a konok ember hírében álló fönőkét Ruszin-Szendi Romulusz váltotta. Arról, hogy menesztett vezérkari főnök a haza szolgálatát hol fogja folytatni egyelőre nincs hivatalos információ.

Frissítünk!

HVG: Leépítés volt a HM-ben is

A hetilap úgy tudja, hogy múlt héten Ruszin-Szendi Romulusz mellett még sokan elvesztették munkájukat, ugyanazon a napon 68 munkatársat rúgtak ki a Honvédelmi Minisztériumból (HM), a több tárcát érintő, a kormány által előírt 10 százalékos leépítési hullám részeként. Az elbocsátások után, május 1-jei hatállyal jött létre a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) működéséért felelős államtitkárság. A KNBSZ-nél a múlt hónapban nyugdíjaztak 53 embert, de a főigazgató, Béres János vezérőrnagy maradt.

Kapcsolódó
Az új vezérkari főnök visszahozná a nukleáris elrettentést a katonai oktatásba
Az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerbe pedig a szittya gondolkodást.
t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik