Belföld

Az új vezérkari főnök visszahozná a nukleáris elrettentést a katonai oktatásba

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a múlt héten kezdeményezte Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy felmentését Novák Katalin köztársasági elnöknél.

A honvédelmi miniszter szerint „nem kirúgásról, hanem szemléletváltásról van szó”. Ezt hangsúlyozta Böröndi Gábor altábornagy, Ruszin-Szendi Romulusz utódja is kedden az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt – számolt be az MTI. Az új vezérkari főnök kinevezése előtt a Magyar Honvédség mentális megújítását és egy ütőképes, elkötelezett, a NATO kötelékében is működőképes haderő létrehozását nevezte fő feladatának.

Az altábornagy szerint az eddigi gondolkodásmód megváltoztatására van szükség, ugyanis szerinte Magyarország és az Ukrajnával szomszédos többi állam háborút megelőző állapotban van. Ennek tükrében harcászati, harci kiképzést kell adni a katonáknak.

„Ez egy csapatmunka, a katonák, beosztott parancsnokok támogatása, hitvallása, elkötelezettsége nélkül nem lehetséges” – vélekedik Böröndi Gábor, aki arról is beszélt, hogy katonai pályája során megértette, hogy a kiképzés, felkészítés nélkül a legjobb technika sem működik.

A leendő vezérkari főnök fontos feladatának nevezte a katonák harcászati kiképzését, a stratégiai felderítést, és azt is, hogy

a magyar katonai oktatásba visszahozzák a nukleáris elrettentést.– Emellett olyan logisztikát kell szervezni, amely képes ellátni a harcoló csapatokat – tette hozzá az altábornagy, aki úgy látja, hogy bemutatók, gyakorlatok távol állnak a valóságos háborútól. Szerinte ezek arra jók, hogy megmutassák, milyen új képességei vannak a hadseregnek, mert egy háborús helyzetben döntő szerepe van a logisztikának, ezért erre kiemelt figyelmet fog fordítani.

Hangsúlyozta: kiemelten fontos az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer, és a feladatának tartja, hogy ezeket az erőket kiképezzék a közelükben lévő stratégiai pontok megőrzésére, az ellenség logisztikai vonalainak elvágására.

Itt van lehetőség a szittya, rugalmas szervezetű megközelítésnek, mert ezzel olyan rugalmas egységet kapunk, elkötelezett hazafiakkal, akik ott élnek, saját településüket akarják megvédeni

– mondta Böröndi.

A honvédelmi és rendészeti bizottság nyolc igen és Novák Előd tartózkodása mellett támogatta Böröndi Gábor kinevezését. A Mi Hazánk politikusa kifejtette, hogy pártja számára „nem imponáló”, hogy a jelölt kiemelten fontosnak nevezte a missziókat, „az amerikai megszállásban részvételt”, az erre fordított pénzből szerinte vonzóbb itthoni javadalmazást lehetne nyújtani a katonáknak. Azt is kifogásolta, hogy miközben a hadsereg létszámának növelése a cél, ezzel párhuzamosan zajlik a fiatalítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik