Belföld

Felemás módon ítélte el a MÚOSZ a TV2 vezetőit

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Etikai Bizottsága állásfoglalást adott ki. Költői kérdést kapott Varga Judit.

Juhász Péter a TV2 Médiacsoport Zrt. felelős személyeivel és szerkesztőségei ellen április 25-én etikai eljárás lefolytatását kérte, ám azt a testület eljárástechnikai okokból elutasította. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Etikai Bizottsága megállapította, hogy mivel a panaszos ügyében a bíróság már korábban jogerős döntést hozott, a szükséges

jogi-erkölcsi elégtétel részben-egészben már megtörtént,

ilyenkor a testület (beavatkozóként) nem hozhat döntést.

Az Etikai Bizottság szerint a bíróság által elrendelt helyreigazítás közlését nem lehet akadályozni, torzítani,Juhász Péter figyelmét pedig felhívták arra, ha egy médium részéről sérelem éri a jövőben, mielőbb tegyen bejelentést.

Az Együtt volt elnöke azért fordult a szövetséghez, mert a TV2 Médiacsoport Zrt. többször megsértette személyiségi jogait. Pert indított és nyert, de a csatorna a 2020. július 2-án kelt jogerős ítéletben foglaltakat az elmúlt két és fél évben nem hajtotta végre. Juhász Péter szerint mivel a TV2 Médiacsoport Zrt. vezérigazgatója, Pavel Stanchev felel a cég törvényes működéséért, így ő a felelős a jogerős bírósági ítélet végrehajtásának elszabotálásáért, ám a jogsértő műsorok tartalmáért felelős Gecse Vivien (Szalai Vivien) hírigazgató felelőssége is felvetődik.

Frissítünk!

Kérdést kapott Varga Judit is

Vajda Zoltán (MSZP) tette fel a költői kérdést az igazságügyi miniszternek, hogy jogértelmezése szerint végre kell-e hajtani a jogerős bírósági ítéleteket? Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy egy jogállamban ez a szokás, ám a TV2 rendszeresen nem hajtja végre a bírósági ítéleteket. Ha a felperesek végrehajtó segítségét kérik, akkor médiacsoport befizeti a maximálisan kiszabható félmilliós büntetést, ami egy 50 milliárd forint éves árbevételt produkáló cégnek nevetséges összeg. Mint írta, ettől kezdve joggal kijelenthető, hogy a TV2 és vezetője, Pavel Stanchev

tesz a törvényekre, a bíróságra, a végrehajtóra, tehát végső soron a magyar emberekre, és a magyar jogállamiságra.

Varga Judittól ezért arra várt választ, hogy a nemzeti kormány jogállami definíciójába beletartozik-e, hogy mindenkinek be kell tartani a törvényeket, végre kell-e hajtani a jogerős bírósági ítéleteket.

  • Egyetért-e azzal, hogy Magyarország alkotmányos identitásának védelme az állam minden szervének kötelessége, így különösen az igazságügyi miniszternek?
  • Mit tesz azért, hogy a magyar helyzetre vonatkozó megbízható információk objektív elemzése csak arra a következtetésre vezethessen, hogy nálunk az EU alapvető értékeit tiszteletben tartják, érvényesül a jogállamiság elve?

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik