Belföld

Vágó István: Kérdezzen mást!

Legeslegalul kezdi a politikát, pedig valamikor főpolgármestert csináltak volna belőle. Nincs napi parancs, nincs jeges vödrözés, nincs bálintantóniázás. Nem unatkozunk. Nagyinterjú a tizenkettedik kerületi nyolcasból.

A szomszéddal már nem beszél, velünk viszont igen, s végül a turul sem tabu. Nácik kíméljék! Pető Ivántól nem jön napiparancs. Karácsonyi lap sem. Hályogkovács, gyakran feldühödik, legutóbb qrvázott is. Vigyázzunk magunkra!

Társasház teraszán ülünk. A szomszéd lakás ajtaján nemzeti trikolór, Árpádsávos lobogó és székely zászló. Jól megvan a lakótársával?

Jól? Nem ez a legpontosabb kifejezés. Horn Gyula 1994-es győzelme után azt találta mondani a szomszéd, hogy „ha még egyszer ez a büdös gyilkos pufajkás” lesz a miniszterelnök, ő disszidál. Erdélybe. Szurkoltam. Pár évvel később meg a szememre olvasta, hallja, ahogy reggelente csöng a telefonom, és Pető Iván a Mérleg utcából kiadja nekem a napi parancsot. Meséltem utóbb Petőnek, hogy ha már napi parancsot nem kapok, legalább évente egyszer, mondjuk, Újévre küldjenek üdvözlőlapot. Röhögött, és persze továbbra sem küldtek.

És ahhoz mit szólt a szomszéd, hogy Vágó István indul önkormányzati képviselőnek?

Már nem beszélünk egymással.

Négy éve szóba került Budapest főpolgármester-jelöltjeként, de abból nem kért. Idén viszont megméreti magát, de legeslegalul igyekszik bejutni a politikába? Miért?

Mert itt, a tizenkettedik kerületi nyolcas választókörzetben lakom. Indoknak ennyi pont elég.

Egy lépcsőfokkal följebb, a kerületi polgármesterségért Kerék-Bárczy Szabolcs indul Pokorni Zoltán ellen. Miért nem ön?

Mert Kerék-Bárczy képzett, rutinos politikus, én meg egyelőre hályogkovács vagyok. Ő már beleásta magát az önkormányzatiságba, most majd beleásom magam én is.

És aztán?

Hatvanöt múltam, nagyon hosszú távú terveim nincsenek.

Három éve, amikor az esetleges politikai szerepvállalásról kérdeztük, azt nyilatkozta nekünk: „Közéleti karriert kezdeni most kicsit késő lenne.”

Érzem az ellentmondást… Nagy különbség, hogy 2011-ben állásban voltam, most viszont nyugdíjas vagyok, így van időm – és kedvem is – a közélethez.

Ha bejut, halálra unja magát a testületi üléseken.

Én soha, sehol nem unatkozom. Inkább iparkodom megérteni a viták lényegét. Ahol érvek csapnak össze, ott értelmes az együttlét.

Civilként ült már bent testületin?

Nem, de a kerületi tévében láttam már.

Nézi a kerületi tévét?

Olykor. Vicces. Na de ha bekerülök! Akkor felépítünk egy izgalmas közéleti csatornát.

Bizonyára odaengedi majd önt a jobbos többség.

Bizonyára.

A programja dicséretesen visszafogott, nem hízza ki a nyolcas körzetet. Először is helyben megszüntetné a parkolási díjat „ott, ahol az értelmetlen vagy egyenesen törvénysértő”.

Né, milyen pontosan fogalmazott!

Hát hiányzik nekünk, hogy qrvázzon a Vágó?

Már megérte az a Facebook-bejegyzés.

Csak hogy az olvasó is értse. Portálunk a minap azzal a kétségtelenül leegyszerűsítő címmel rántotta be kattintások ezreit, hogy „A fizető parkolás megszüntetésével kampányol Vágó”. Mire ön a Facebookon: „Ezt honnan a büdös francból veszi a Hír24? Olvasni azért megtanulhatnának már, ha az írás ilyen qrva jól megy nekik.”

Feldühödtem, ez velem elég gyakran előfordul. Nagyon vigyázzanak magukra! Szóval. Ahol a forgalomszabályozás szempontjából van értelme, ott természetesen híve vagyok a fizetős parkolásnak. Programom része még, hogy kezdjünk végre valamit az Apor Vilmos téri betonmonstrummal, valamint az is megérne egy vizsgálatot, Farkasréten miért olyan elképesztően magasak a temetkezési költségek. Én egyelőre hasraütés-szerűen kitalált tarifákat, monopolhelyzetben lévő vállalkozások monopolárait sejtem a háttérben. Továbbá felülvizsgáltatnám a kerületi kommunális adót, hiszen ma ugyanannyit kell fizetni egy százhúsz négyzetméteres lakás után az Alkotás úton, mint egy négyszáz négyzetméteres után a Normafánál.

A turulszoborról mit gondol?

Erről a Hír24-en nem szívesen beszélek.

Miért?

Mert valahogy odaszoktak önökhöz a náci kommentelők.

Lendüljünk túl rajtuk. Mit kezdene a turullal?

Most már semmit. Csupán megjegyzem: annak idején törvénytelenül állította fel a kerület, hiszen fővárosi engedély kellett volna hozzá, amit nem kaptak meg. Ám Pokorni polgármesterék addig húzták az időt mindenféle fellebbezésekkel, míg a 2010-es országgyűlési választással a Fideszé lett a hatalom, és a parlament – talán nem függetlenül a helyi turulügytől – önkormányzati hatáskörbe rendelte az ilyen ügyeket. Azóta törvényesen áll a turul. De ne feledjük, hogy Pokorni a turullal megengedhetetlen gesztust tett a szélsőjobbnak.

„…populista, hiszen maga a Fidesz is az. És szociálisan kirekesztő, szegényellenes és gazdagpárti, mert a Fidesz is az. És szükségszerűen nacionalista (…), vagyis elvakultan nacionalista. Nem tud nem az lenni, hiszen fideszes.”

Tett ő gesztust balra is.

Itt a kerületben? Nem tudok ilyenről.

A Fidesz liberálisai között tartják számon, ő volt a Hoffmann Rózsa-féle oktatási átalakítás legfőbb belső kritikusa.

Kár, hogy amit Hoffmann Rózsa képviselt, azt ma is képviseli a Fidesz, igaz, Hoffmann Rózsa már nincs ott. Egyébként, ha kérhetem, a liberális jelzőt ne szerepeltessük Pokornival közös mondatban.

Miért?

Mert ő a Fidesz tizenkettedik kerületi helytartója.

Aki főképpen az oktatási csata következtében kiszorult a párt legfelső köréből.

De megtartotta párttagságát, vagyis azonosul a Fidesz képviselte populizmussal. Hihetetlen érzékkel hallják meg, mit akar a többség, és gátlástalanul az élére állnak bárminek. Ha homofóbiát tapasztalnak, a KDNP-seket nyilatkoztatják a „szakállas bácsik” ellen. Ha cigányellenességet, akkor megbélyegzik a cigányságot. Ha antiszemitizmust, látványosan nem fékezik meg az antiszemita erőket, és felállítják azt a szörnyű emlékművet a Szabadság téren.

Nem dolgom védeni Pokornit, de hát ő nem buzizik, nem cigányozik, nem antiszemita és tudtommal nem tapsolt a Szabadság téri emlékműnek.

Tagja a Fidesznek? Igen! Akkor populista, hiszen maga a Fidesz is az. És szociálisan kirekesztő, szegényellenes és gazdagpárti, mert a Fidesz is az. És szükségszerűen nacionalista, mert a Fidesz legfőbb ideológiai kötőanyaga a magyarság abszolutizálása, vagyis elvakultan nacionalista. Pokorni is az. Nem tud nem az lenni, hiszen fideszes.

Ezt majd lejátsszák a közgyűlésben, na, az biztos nem lesz unalmas.

Állok elébe.

Önt a DK jelölte.

Igen.

Viszont nem tagja a DK-nak.

Nem.

Miért nem lépett be?

Mert egy párt számomra addig támogatható, amíg egyetértek a zászlóra varrt szöveggel. A DK vonatáról is minden további nélkül leszállok, amint jelentősen eltér attól a szövegtől. Párttagként nehezebb lenne a szakítás.

Mivel szippantotta be önt Gyurcsány? Egyáltalán: ő szippantotta be?

Ő. Persze. De igazából a liberalizmus szippantott be még 1968. augusztus huszonkettedikén, amikor a vonatcsatlakozást lekésve kis időre kint ragadtam Nyugat-Berlinben, s végigsétálva az éjszakát rájöttem, nekem ez a szabadság kell: a liberalizmus. Bő két évtizeddel később, ’89 nyarán, amikor itthon beköszöntött a rendszerváltás, körbejártam a formálódó új pártok gyűléseit, és a Jurta Színházban találtam meg azokat, akikkel rokonszenvezni tudtam. Az SZDSZ-t.

Eztán bő két évtizeden át „titkos szabad demokrata” volt.

Annyiban, hogy az országos médiában ez nem látszott, hiszen a munkahelyeimen nem vették volna jó néven a pártkötődést. A közszolgálati televízióban eleve tilos a politikai szerepvállalás, sőt a véleménynyilvánítás is, a kereskedelmiben pedig pénzt kell termelni, és egyetlen párt szimpatizánsait sem szabad elriasztani. Ezzel együtt 1994-től részt vettem az SZDSZ összes kampányában, rendezvényekre kísértem a jelölteket, de kezdetben azért megvártam, hogy összecsomagoljon a helyi média, leszereljék a kamerákat, s csak utána léptem színre.

Ennyi belefért, de 2011 októberében, amikor „én gyurcsányista vagyok” felkiáltással közéleti coming outot követett el, repült aktuális állásából, a TV2-től. Ha maradt volna illegalitásban, a mai napig kvízezhetne valamelyik kereskedelmin?

Ha erre a kérdésre igennel felelek, beperelnek, mert azzal ugye azt állítanám, hogy a közéleti szerepvállalásom miatt távolítottak el… Inkább azt mondom: nyilvánvaló, hogy a közszolgálati tévénél és a TV2-nél nem tűrnek meg ellenzéki pofákat.

És a mostani televíziózás amúgy sem Vágókat kíván, hanem Majkákat, Balázsokat.

Persze. Ezért nincs bennem nosztalgia, sőt igazából vágy sem arra, hogy ismét televíziózhassak. Leszámoltam vele, tudomásul vettem, hogy ami nekem érték, ott már nem az. De azt még így is árulkodónak tartom, hogy az MTVA által üzemeltetett M3 csatornán, ahol ugye archívumból dolgoznak, Egri Jánost, Rózsa Gyurit meg a többieket vetítik, engem meg nem.

Visszatérhetünk a mába?

Próbáljuk meg.

Hogy tetszik a közös főpolgármester-jelöltjük?

Ebben hadd ne foglaljak állást. Nem az a dolgom, hogy videót minősítsek.

Milyen videót?

Jaj, ne csinálja!

A jeges vödröset?

Na!

Ön annak a csapatnak a kiskatonája, melynek élén a jeges vödrös ember áll. Nem ciki?

A lakóhelyemen, Budapest tizenkettedik kerületében, annak is a nyolcas választókerületében indulok egyéni képviselői helyért az önkormányzati választáson. Ami a legkevésbé sem arról szól, hogy Falus Ferenc milyen főpolgármester-jelölt. Sok évtizedes tévés pályafutás után próbálok politikusnak szegődni, erre ön azt kérdezi, mi a véleményem Falus Ferencről! Kérdezzen jobbat!

„Legszívesebben érvelnék, vitatkoznék. De a Fideszből 2006 óta soha, sehol, senki nem vitatkozik. Elképesztő. Létezik még egy ilyen európai ország? (…) Ne telefonáljon! Nincs felező, és a közönség sem segít.”

Mi a véleménye a balos, liberális önkormányzati csapatról?

A csapat remek.

És a csapat vezetői?

Itt a kerületben egész biztosan remek a csapat. A polgármesterjelöltünk is remek. A nyolcas körzet jelöltje különösen remek. Amúgy meg, ha akad balliberális választó, akinek Falus Ferenc videója miatt ment el a kedve ettől az oldaltól, én azon vagyok, hogy visszatérjen a kedv. Megjegyzem, a demokratikus ellenzéki oldalnak nem az embereit vállalom fel, hanem az elképzeléseit.

Az emlegetett coming outolása idején még derengett némi potenciál a ballibben. Mára viszont csupán három kispárt maradt belőle, vállukon egy rövidnadrágos vödrössel. Nem a legígéretesebb pillanatot választotta arra, hogy belépjen a politikába.

A legkevésbé sem karriervágyból csinálom. Nem ebből fogok megélni. Sőt.

A hegyvidéki nyolcasban kedvelik Vágó Istvánt?

Nehéz, jobbos kerület.

Lehet önt látni a környéken? Beáll olykor a húspulthoz, mint Simicska a Sparban?

Nem nagyon.

Autó a ház előtt, beül, és huss?

Így. Szellős kerület, itt nem divat az intenzív társadalmi együttélés.

Ki az ellenfele?

Nem tudom. Nincs még lista.

Most épp ki képviseli az önkormányzatban a nyolcast?

Fogalmam sincs.

A tüchtig Vágó nem nézett utána, kit kell legyőzni? Jé. Nem lehet, hogy a fideszes Bálint Antónia a rivális?

Ajaj. Úgy örültem, hogy mostanáig nem hozta elő Bálint Antóniát. Mondja meg, hogy kerül ő itt szóba!

Tévés ő is.

Ez kevés! Kíváncsi vagyok, mivel magyarázza meg a bálintantóniás mondatát!

Ő is indul az önkormányzatin.

Még mindig kevés.

Ő is most indul először.

De nem itt, hanem a tizenharmadik kerületben. Nem tudta?

De.

Hát akkor?

Kíváncsi voltam, sikerül-e felbosszantani.

Sikerült. Kérdezzen mást!

Jó. Hogyan kampányol?

Legszívesebben érvelnék, vitatkoznék. De a Fideszből 2006 óta soha, sehol, senki nem vitatkozik. Elképesztő. Létezik még egy ilyen európai ország?

Tőlem kérdi?

Aha!

Telefonálnék. Vagy inkább a felező?… Bocs!

Ne telefonáljon! Nincs felező, és a közönség sem segít. Létezik ilyen ország. Úgy hívják, hogy Belorusszia. Elképesztő, hogy a Fidesz nem vitatkozik, csak kijelent. Ázsiai állapot. Na, jó, félázsiai. Nyilván nekem sem lesz lehetőségem vitatkozni a leendő ellenfelemmel. Marad a talpalás, ami nincs ellenemre, tegnap is körülbelül harminc lakásban jártam. Nem kell mindenhová beülnöm, mert sok helyen, ha hírét veszik, hogy ott vagyok, átjönnek a szomszédok is. És beszélgetünk! Ez a jó kampány.

Oda is bekopog, ahol árpádsávos zászló lobog?

Gondolkodom rajta. A neten elég durvákat kapok a szélsőjobbosoktól, azt viszont meglepve tapasztalom, hogy ha némelyikükkel magánüzenetben szóba állok, a legagresszívebb indulatok is lecsillapodnak, s mintha olykor hatna egy-egy érvem. De egyelőre csak tippre megyek, olyanokhoz, akik szívesen látnak, hiszen az induláshoz szükséges aláírásokért hajtok. Negyvenet kell összeszednem. Nem könnyű, körülbelül a dupláját kell begyűjtenem a biztos sikerhez, ugyanis az aláírásokat ellenőrző választási iroda, mit nem mondok, a nemzeti választási iroda, ha egy doktor neve előtt nincs ott a dr., kidobja a nevet, ha egy özvegyé előtt nincs ott az özv., kidobja, ha rosszul írom fel az ajtószámot, kidobja, ha az anyja nevében ipszilonnal írtam az i betűt, kidobja.

Szórólapozás?

Az is lesz.

Ki fizeti a nyomdát?

Egy részét talán majd én, hiszen a pártnak, amelyet segítek, és a blokknak, amely mögöttem áll, látványosan nincs pénze.

Gyurcsány nem hoz be otthonról?

Nem. Ő úgy gondolja, szerintem helyesen, hogy abban a pillanatban, amint pénzt tesz a pártba, az egy általa futtatott, finanszírozott magánvállalkozássá válik.

És? A DK a Gyurcsány-párt. Miért ne finanszírozhatná Gyurcsány?

Mert ez a formáció a tagoktól összegyűjtött pénzből akar fennmaradni. A magyar pártok közül egyedül mi szedünk belépődíjat a rendezvényeiken…

Szedünk?

Szedünk. Miért?

Nem párttag, mégis többes elsőben fogalmaz.

Jó. Én is ott vagyok sokszor ezeken a rendezvényeken. És ha elmegyünk meghallgatni például Niedermüller Pétert, akkor kétszáz, háromszáz  – vagy ha valaki nagylelkű, akár ötszáz – forintot mindenki betesz a közösbe, ezt elvárják. És persze kap róla számlát. Gyurcsány szakácskönyve is ebbe az alapba ment.

Ön liberális.

Igen.

És az MSZP-ből kiszakadó DK? Az szocialista vagy liberális?

A DK egy koalíció, és a jelenlegi autokratikus berendezkedés ádáz ellenségeként a demokráciát szeretné visszaállítani. Koalíció, hiszen van benne egykori MSZP-s, van benne egykori MDF-es és egykori SZDSZ-es is, vannak benne baloldaliak, konzervatívok és liberálisok is.

Gyurcsány balos vagy liberális?

Ő nem a tipikus szocialista… Inkább liberálisnak ítélem.

Egy minapi, népszabadságos olvasói levelében Gyurcsány Ferenc „egységes Demokrata Párt” létrehozását javasolja. Ami szerinte tán „nagyon messze van”, de addig is pártunió kéne „a részleges önállóság meghagyásával, közös elnökséggel, vagy… állandó pártközi egyeztetéssel”. Ez most micsoda?

Javaslat. Alkalmazkodni kell a választási törvényhez, vagyis az együttműködés elengedhetetlen. Gyurcsány Ferenc javaslatának ez a lényege. Orbán kétharmaddal hozta létre ezt a helyzetet, a jövőben aligha lehet ezt egy másik kétharmaddal helyrehozni.

Ő lenne ott a vezérigazgató?

Szerintem tudja, hogy el van vágva ebben az országban. Legalábbis egyelőre.

Az lett ő, amikor 2004-ben átvette az MSZP-t, de miután nem tudta megtartani azt a pártot, felrobbantotta. Most meg a saját formációjából, a Demokratikus Koalícióból növesztené ki a közös Demokrata Pártot. Nem?

Az állítás helyesen így hangzik:

2004 után jó darabig ő tartotta egyben az MSZP-t, sőt 2006-ban még egy választást is nyert neki, pedig a Magyar Szocialista Párt tán már 2004-ben tönkre is mehetett volna. Mára pedig nyilvánvalóvá vált, hogy valami másra…

…van szükség a demokratikus ellenzéki oldalon. Dolgozunk rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik