Belföld

Egyre inkább a kormányt és nem Brüsszelt hibáztatják az elszálló árak miatt az emberek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nagyon hatásos volt a kormány szankciós inflációról szóló kampánya, amelyben a brüsszeli szankciókat tette felelőssé a 25 százalék feletti inflációért, de halványul a hatása a Publicus Research Népszavában publikált felmérése szerint.

Március elején még a megkérdezettek 63 százalék tartotta „brüsszeli szankciókat”, vagyis az Ukrajna megtámadása miatt Oroszországra kivetett büntetőintézkedéseket, ami április elejére 43 százalékra esett vissza.  A bizonytalanok 57 százaléka okolta Brüsszelt egy hónappal ezelőtt, mostanra 34 százalékra esett vissza, a fideszeseknél 96 százalék volt ez az arány, ami 85 százalékra mérséklődött.

Az elhibázott gazdaságpolitikát egy hónappal ezelőtt 65 százalék jelölte meg az elszabadult árak okozójaként, mostanra már 76 százalék gondolja azt, hogy a kormány felelős az inflációért. A legtöbben a gyenge forintot és az elszálló energiaárakat tartják az élelmiszerárak emelkedésének fő felelősének, a megkérdezettek 83, illetve 84 százaléka jelölte be ezt az okot is.

Az Eurostat felmérése szerint Magyarországon a legmagasabb az infláció és toronymagasan itt nőttek a legjobban az élelmiszerárak az EU-ban, vagyis nehéz a brüsszeli szankciókkal magyarázni az árrobbanást. Az infláció Magyarországon az uniós átlag háromszorosa, de a második legnagyobb inflációval küszködő tagállamnál, Lettországnál is 8 százalékkal nagyobb itt az infláció. Az élelmiszereknél itthon közel 45 százalék a drágulás mértéke, az uniós átlag 19,2 százalék, a második helyezett Szlovákiánál pedig 28,2 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik