Belföld

Direkt36: A háború kitörése után a Mészáros-bankban nyitott számlát az „orosz kémbank”

Miután az ukrajnai háború kitörése után az OTP Bank megszüntette az orosz vezetésű és budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) számláit, a Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló MKB Bankhoz mentek át – írja hétfői cikkében a Direkt36.

A cikk egy februárban kiszivárgott dokumentumcsomagot idéz, amely szerint az OTP tavaly március 22-én levélben közölte a közvéleményben „orosz kémbankként” emlegetett NBB, hogy a náluk vezetett forint, euró és angol font levelezőbanki számláit meg fogják szüntetni. Az OTP a döntést a belső szabályzatával indokolta, mely szerint az OTP ügyfeleinek tulajdonosai nem lehetnek olyan személyek, akik szankciók hatálya alatt állnak, és az NBB-re ekkor már az Európai Unió és az USA is kivetett háborús szankciókat.

A Direkt36 azt írja, hogy az NBB pénzügyi igazgatója, Elliott Auckland 2022 végén a bank siralmas helyzetéről tájékoztatta a bank többi vezetőjét, miszerint tavaly márciusban a bank a fizetésképtelenség szélén állt. A dokumentum szerint az NBB „olyan kritikus banki partnereket veszített el, mint az OTP, az ING és a Goldman Sachs, ami pénzügyi veszteségeket okozott, és fennállt annak a veszélye, hogy a banki tranzakciók során problémák léphetnek fel”.

Az NBB az új banki partner keresgélése során jutott el a kormányközeli MKB Bankhoz, amely azonban eleinte halogatta az NBB számlanyitásáról szóló döntés meghozatalát – állítja a Direkt36. A levelezésben megosztottak egy cikket, mely szerint az orosz Roszatom egyik magyarországi cége az orosz Sberbank magyar leányvállalatának csődje miatt tavaly márciusban az MKB-nál kezdett el bankolni, az NBB orosz alelnöke, Georgij Potapov pedig felháborodott, hogy az ő számlanyitásukat miért halogatják. Potapov néhány nappal a 2022-es parlamenti választás előtt azt írta Varga Mihály pénzügyminiszterre utalva azt írta:

Azt hiszem, a megfelelő választási eredmény után fel kell kérnünk Varga M.-t, hogy beszéljen dr. Barna Zsolttal, a Magyar Bankholding és az MKB Bank elnök-vezérigazgatójával.

A dokumentumokból nem derült ki, hogy végül ténylegesen kértek-e közbenjárást a kormánytól, de az NBB honlapján elérhető információk szerint a bank számlát nyithatott az MKB-nál. A Direkt36 szerint azonban kérdéses, hogy a minap kivetett amerikai szankciók miatt ezt a számlát meddig tarthatja meg az NBB, amelyből már Magyarország is kilépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik