Belföld

Még hosszabb, még drágább lombkoronasétány épül Balatonbogláron, a gömbkilátó mellé

Varga György / MTI
Varga György / MTI

A nyírségi lombkoronaösvény-dömping után Balatonboglárra is terveznek egy hasonló, de a többinél jóval nagyobb építményt. Az ATV riportja szerint az ösvény a Várdombra kerül majd, és csak néhány fa veszi majd körül. Az elgondolás érdekessége, hogy az ösvényt néhány méterre a balatonboglári gömbkilátó mellé tervezik építeni.

A beruházást a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatából valósítják meg, összesen félmilliárd forintot szánnak a lombkoronaösvény kiépítésére. Korábbi cikkünkben írtunk a tervezett boglári beruházásokról, amelyeket egyedi támogatásokból valósíthatnak meg.

Balatonboglár polgármestere, Mészáros Miklós az ATV-nek azt mondta, az ösvény mintegy 500 méteren fut majd végig a domb keleti és nyugati gerincén. Az egyik oldalon a fák lombkoronájában, 10 méter magasan húzódik majd az ösvény, a másik oldalon kilátópontban végződik majd, balatoni panorámával.

A helyiek az ATV-nek azt állították, örülnek az ösvénynek, „ennek legalább van értelme” a fák nélküli nyírmartonfalvai ösvényhez képest. A balatonboglári sétány nyár elejétől lesz látogatható.

Az utóbbi időben nagy divatja lett a lombkoronasétányok építésének: nemrég a Debrecentől 30 kilométerre fekvő Nyírmártonfalván úgy építettek uniós támogatással ilyen sétányt, hogy körülötte tarra vágták az erdőt. A falu szomszédságában fideszes politikusok több hasonló szerkezetet is felhúztak saját erdeikben. Mindegyik kilátó nagyjából 60 milliós uniós támogatást nyert. Tasó László fideszes országgyűlési képviselő a 24.hu-nak azt mondta, szerinte a híradások ellenére kevesen vállalkoztak az ilyen projektek megvalósítására, és még meg is maradt a lombkoronasétányokra szánt keret egy része. Az Agrárminisztériumot hiába kerestük, nem árulták el, hogy hány erdei beruházást indítottak el uniós támogatással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik