Belföld europoli

Tarra vágták az erdőt az EU-s pénzből épült lombkorona-sétány körül

Teljesen tarra vágták az erdőt Nyírmártonfalván egy lombkorona-sétány körül, amely 60 millió forintos uniós támogatásból valósult meg – írja az Átlátszó helyszíni riportjában.

Az 50 méter hosszú sétányt a fák lombkoronájának szintjébe álmodták meg, ám fák helyett most csak pavilonok, egy játszótér és két, félkész vécé van a kilátó mellett. A Google Earth műholdfelvételei alapján 2022 februárjában még megvoltak a fák, azokat tavaly nyáron termelték ki, és azt a Közbeszerzési Értesítőben jelezték is a projekthez kapcsolódó hirdetményben.

Az Átlátszó azt írja, hogy a beruházásra a pénzt magánszemélyként Filemon Mihály, a község fideszes polgármestere nyerte el, és az ő telkén kapott helyett maga a sétány is.

A lap megjegyzi, hogy a környéken nem ez az egyetlen lombkorona-sétány: a szomszédos Nyíradonyban Tasi Sándor, a Fidesz vármegyei alelnöke bruttó 61,5 millió forintot nyert el ugyanilyen célra, hasonlóan Tasó László fideszes országgyűlési képviselőhöz, aki ugyancsak Nyíradonyban építtetett egyet, bruttó 64 millió forint uniós támogatásból.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik