Belföld europoli

Várhelyi Olivér nem árulta el, hogy szerinte hány hülye képviselő ül az Európai Parlamentben

Julien Warnand / EPA / MTI
Julien Warnand / EPA / MTI

Hány hülye van még?

kérdezte bekapcsolva felejtett mikrofonnál Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlament február 14-i plenáris ülésén.

Várhelyi még másnap elnézést kért és sajnálatát fejezte ki a „félreértés miatt”, ugyanis állítása szerint közben egy másik témáról folytatott magánbeszélgetést kabinetfőnökével.

Magyarázata azonban nem elégítette ki a képviselők többségét, akik felkérték a parlamenti elnököt, hogy levélben fejtse ki aggodalmaikat. Roberta Metsola március elején írt a biztosnak, és rajta kívül az EP öt frakciójának harminc képviselője is kérdést intézett a Bizottsághoz, hogy árulja el, Várhelyi „szerény véleménye szerint” hány hülye képviselő ül az EP-ben?

A Népszavával EP forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a magyar biztos egy hónap múltán válaszolt Metsola levelére. Várhelyi ismét elnézést kért a „félreértésért” és felajánlotta, hogy továbbra is kész a parlament rendelkezésére állni. A március végén született reagálás gyakorlatilag megismétli a biztos februári nyilatkozatát.

Az elnök tájékoztatta a levélről a frakcióvezetőket, akik a házbizottság szerepét betöltő Elnökök Konferenciájának csütörtöki ülésén

nem hozakodtak elő újabb kifogásokkal. 

A magyar biztos az Európai Bizottság nevében a képviselők írásbeli kérdésére külön reagált, megválaszolatlanul hagyva a hülye képviselők számára vonatkozó kérdést.

Kapcsolódó
„Hány hülye van még?” – ez nem elszólás volt, hanem Várhelyi Olivér esszenciája
A magyar biztos lehülyézte az európai parlamenti képviselőket, de alapvetően nem ezért van botrány körülötte. A bekapcsolva maradt mikrofonja miatt közkinccsé vált mondata viszont pontosan jellemzi Várhelyi munkáját.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik