Belföld

Közel húszmilliót csaltak ki egy nyugdíjastól azzal, hogy bajban van a hozzátartozója

Minősített csalás bűntette miatt emelt vádat a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség azzal a két férfival szemben, akik csaknem húszmillió forintot szerzett meg egy nyugdíjastól unokázós csalással.

A Pest Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint az elkövetők még 2019 decemberében egyik este felhívták az idős áldozatukat. Az akkor még nem annyira közismert módszert alkalmazva egyikük, magát hivatalos személynek kiadva, elhitette vele, hogy egyik hozzátartozója balesetet szenvedett és jelentős anyagi kár is keletkezett.

A módszer lényege: a beszélgetés közben a nyugdíjas önkéntelen elszólásaiból megtudott információk – például a sértett gyermekének a neve, egyéb személyes jellegű adatok – alapján a beszélgetést átvevő másik elkövető már mint a hozzátartozó beszél az áldozattal.

A konkrét ügyben a két férfi megtudta a kilencven év feletti, Szigethalmon lakó nyugdíjastól, hogy húszmillió forintot tart az otthonában lévő széfben és rá tudták venni arra, hogy azt adja át egy futárnak, akit ők küldenek el hozzá.

Az áldozat ezután tizennyolc és félmillió forintot adott át a futárnak. “Az egyik vérszemet kapott elkövető még arra is vette a bátorságot, hogy visszahívja az idős embert, és közölte vele, hogy kevés lesz a pénz és küldje el a maradék másfél millió forintot is”. Erre azonban a nyugdíjas már nem volt hajlandó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik