Belföld

Polt Péter: Schadl György protezsáltja ügyész maradhat

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
A legfőbb ügyész nem indít vizsgálatot a soron kívül letett végrehajtói szakvizsgája ügyében.

Vadai Ágnes (DK) több írásbeli kérdést is benyújtott, miután a Telex megírta, tavaly decemberben ügyésznek nevezte ki Polt Péter a Belügyminisztérium korábbi helyettes államtitkárát, Pintér Sándor volt titkárságvezetőjét, Bodnár Bencét, aki Völner Pál és Schadl György közbenjárására tehetett soron kívül végrehajtói szakvizsgát még 2021 októberében. Az ellenzéki képviselő a legfőbb ügyésztől arra várt választ, meddig lehet ügyész a volt helyettes államtitkár, aki jelenleg annál az intézménynél dolgozik, amely egy évvel korábban az ő érdekében is eljáró Schadl és Völner ellen vádat emelt. Polt Péter érdemben nem válaszolt, de jelezte, hogy az ügyészségi szolgálati viszony megszűnését törvény szabályozza.

A legfőbb ügyész által kinevezett ügyész ügyészségi szolgálati viszonya addig tart, amíg a megszűnés törvényben meghatározott feltételei be nem következnek.

Arra, hogy Schadl György protezsáltja maradhat posztján Vadai Ágnes másik kérdésére a legfőbb ügyész azt válaszolta, hogy nem indít vizsgálatot ügyésze soron kívül letett  végrehajtói szakvizsgája miatt. Polt Péter szerint a Központi Nyomozó Főügyészség a Schadl–Völner-ügyben valamennyi tudomására jutott közvádra üldözendő bűncselekmény miatt vádat emelt.

A végrehajtói szakvizsgához kapcsolódó vizsgahely biztosítása tárgyában keletkezett adatok értékelése a vádemelést megelőző eljárásban megtörtént, amely alapján hivatali visszaélésnek minősíthető magatartásra nem lehetett következtetni.

A 2021. novemberéig hatályos rendelet lehetővé tette, hogy ne csak félévente egy végrehajtó szakvizsga legyen, ha sok a jelölt, így nem vetődött fel bűncselekmény gyanúja. Polt Péter ebben a válaszában is megerősítette, hogy Bodnár Bence a törvényeknek megfelelően nevezte ki, miután a Legfőbb Ügyészség Ügyészi Tanácsa pályázata elfogadását javasolta. Polt Péter arra a kérdésre nem reagált, hogy a kinevezést nem tartja-e egy demokratikus jogállamban megedhetetlennek.

Kapcsolódó
„Még egy név beúszott” – soron kívül tehetett végrehajtói szakvizsgát egy későbbi ügyész
A Völner-Schadl-ügy részeként a Telex megírta, hogyan kivételeztek Bodnár Bencével, aki ma már a Legfőbb Ügyészségen dolgozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik