Belföld

Meddig lehet ügyész Schadl György protezsáltja? Vadai Ágnes rákérdezett

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
Polt Péternek hamarosan válaszolnia kell. Varga Judit telefonos kérdést kapott.

Vadai Ágnes (DK) több írásbeli kérdést is benyújtott, miután a Telex megírta, tavaly decemberben ügyésznek nevezte ki Polt Péter a Belügyminisztérium korábbi helyettes államtitkárát, Pintér Sándor volt titkárságvezetőjét, Bodnár Bencét, aki Völner Pál és Schadl György közbenjárására tehetett soron kívül végrehajtói szakvizsgát még 2021 októberében. Akkor sokan szerettek volna vizsgát tenni, többen sorban álltak, úgy tűnt, a panaszok ellenére nem nyitnak meg új vizsgaidőpontot. A nyomozati anyagok szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, egy belügyminisztériumi „fontos ember” és egy meg nem nevezett parlamenti kabinet munkatársa is telefonált Völneréknek, hogy szükség lenne soron kívüli, plusz vizsgaidőpontra.

Vadai Ágnes írásbeli választ igénylő kérdésében Varga Judit igazságügyi minisztert arról kérdezte, hogyan tehet bárki – egy telefonhívás után – soron kívül végrehajtói szakvizsgát. Mivel az egyik beprotezsált jelentkező éppen Bodnár Bence volt, így az az abszurd helyzet állt elő, hogy annál az intézménynél kapott állást, amely egy évvel korábban az ő érdekében is eljáró Schadl és Völner ellen emelt vádat. Polt Péter legfőbb ügyésznek ezért hamarosan két kérdésre is válaszolnia kell. Egyrészt arra, meddig lehet ügyész Pintér Sándor volt titkárságvezetője, másrészt arra, indít-e vizsgálatot az ügyben, mivel – Vadai Ágnes szerint – az elképesztően nonszensz helyzetben egy sor bűncselekmény felvetődhet, az ügyészség pedig, mint a független közvádló köteles fellépni minden jogsértő cselekmény ellen.

A hivatalból való eljárás elve szerint az eljárást a hatóságok bármilyen további feltétel, intézkedés, vagy konkrét feljelentés nélkül is, maguktól, önállóan, hivatalból kötelesek megindítani, ha bármilyen bűncselekmény gyanúját észlelik.

Arra is választ vár, hogy Bodnár Bence milyen pályázaton, milyen feltételek mellett nyerte el kinevezését, annak elbírálásában kik vettek részt, illetve nem tartja-e Polt Péter erkölcstelennek ezt az eljárást a beosztott ügyészekkel szemben, akik –a minden korábbi ügyészségi tapasztalat nélkül egyből a Legfőbb Ügyészségre kinevezett – Bodnár Bencével szemben hosszú évtizedek munkája ellenére sem kapnak legfőbb ügyészségi kinevezést.

Kapcsolódó
„Még egy név beúszott” – soron kívül tehetett végrehajtói szakvizsgát egy későbbi ügyész
A Völner-Schadl-ügy részeként a Telex megírta, hogyan kivételeztek Bodnár Bencével, aki ma már a Legfőbb Ügyészségen dolgozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik