Belföld

Négyen lemondtak kormányzati megbízásukról, hogy kurátorok maradhassanak

Balázs Attila / MTI, Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu ,Koszticsák Szilárd / MTI, Vasvári Tamás / MTI
Balázs Attila / MTI, Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu ,Koszticsák Szilárd / MTI, Vasvári Tamás / MTI
A minisztereken túl nyolc kormányzati tisztségviselőt érintett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi kérése, hogy mondjanak le az egyetemi vagyonkezelő alapítványokban betöltött pozíciójukról. Közülük négyen inkább a kormányzati tisztségükről mondtak le, és megtartották jól fizető kuratóriumi állásukat.

Gulyás Gergely a február 9-ei Kormányinfón jelentette be, hogy február 15-éig minden, az egyetemi vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiban ülő miniszter (így Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Navracsics Tibor, Szijjártó Péter, Varga Judit és Varga Mihály is) lemond ottani tisztségéről. Gulyás úgy fogalmazott: „Azt várjuk, hogy minden kormányzati tisztviselő járjon el így, tehát ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra”.

Minderre azért volt szükség, mert az Európai Tanács decemberi határozatában aggályosnak és összeférhetetlennek nevezte azt, hogy miniszterekkel, államtitkárokkal, képviselőkkel és polgármesterekkel vannak tele a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumai, és amíg ezen nem változtatnak, addig nem is kaphatnak uniós forrásokat, így sem az Erasmus, sem a Horizont Európa programhoz nem férhetnek hozzá.

Mint a 24.hu megtudta, voltak azonban olyanok, akik a kuratóriumi tagság helyett inkább a kormányzati megbízásukról mondtak le. Így tett

  • Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott.
  • Guller Zoltán miniszteri biztos,
  • Szili Katalin miniszterelnöki megbízott
  • és Wáberer György kormánybiztos.

Eddig egyedül Wáberer távozásáról lehetett tudni, arról is más összefüggésben. A Forbes által 130 milliárdosra becsült vagyonával a 14. leggazdagabb magyarnak számító vállalkozó a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos volt, és a felmentéséről szóló kormányhatározat megjelenése előtt nem sokkal derült ki, hogy Tiborcz István, a miniszterelnök veje kivásárolta őt a nevét viselő fuvarozócégéből. A határozat hatályba lépése előtt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter közleményben tudatta, hogy Wáberer kezdeményezte a kormánybiztosi tisztsége megszüntetését.

Mint most kiderült, azért, mert a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja marad.

Ivándi-Szabó Balázs Wáberer György

Guller Zoltán távozását a miniszteri biztosi posztról a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítványa árulta el a 24.hu-nak. Tájékoztatásuk szerint Guller

úgy döntött, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökeként dolgozik tovább, miniszteri biztosi pozíciójáról pedig február 14-én lemondott. A miniszteri biztosi pozíciót átmenetileg a Digitális Magyarország Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Bodor József tölti be.

Guller a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójaként és az általa egy személyben kiosztott támogatásokról vált ismertté. Jelenleg az MTÜ igazgatósági elnöke, de bekerült a Szerencsejáték Zrt. felügyelőbizottságába is. A tavalyi kormányalakítás óta a Digitális Magyarország Ügynökség létrehozásáért és működtetéséért felelt miniszteri biztosként a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda égisze alatt.

Szili Katalinról a pécsi Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriuma csak annyit írt kérdésünkre, hogy nem érintett, mert nem a kormány tagja, valamint hogy a kuratórium az alapítása óta változatlan összetételű. Hiába kérdeztünk vissza, utalva arra, hogy Gulyás Gergely minden kormányzati tisztségviselő számára megfogalmazta a kérést, hogy válasszon tisztségei közül, erre már nem reagáltak. Kerestük Szili Katalint is, de nem értük el. Arra, hogy lemondott a kormányzati tisztségéről, abból lehet következtetni, hogy a volt MSZP-s házelnök neve már nem szerepel a miniszterelnöki megbízottak között a kormányzati honlapon, pedig január végén még ott volt, sőt február közepén Moldovában még hivatalos úton állt ki a gagauz autonómia mellett.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után egy nappal az egyetemi alapítvány kuratóriuma megerősítette lapunknak, hogy Szili Katalin valóban lemondott a miniszterelnöki megbízotti kinevezéséről.

Szigetváry Zsolt / MTI Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítója beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén Budapest, 2022. december 7-én.

Hasonlóképp derült ki, hogy nincs már miniszterelnöki megbízottja a dél-budai szuperkórház építésének. A Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány nem reagált azon kérdésünkre, hogy Bedros J. Zoltán (a Szent Imre kórház főigazgatója) eleget tett-e Gulyás kérésének, ám amíg január végén még Szilihez hasonlóan Bedros neve is szerepelt a miniszterelnöki megbízottak között, mostanra szintén eltűnt onnan.

Mi szólhatott amellett, hogy ők négyen az alapítványi tisztségüket válasszák a kormányzati megbízatás helyett?

A kuratóriumok főszabály szerint évente hatszor üléseznek, vagyis minimális elfoglaltságot jelent az ottani munka, a tagok ezért cserébe mégis átlagosan 1–1,5 millió forint tiszteletdíjat vehetnek fel havonta. Még fontosabb érv lehet, hogy a kuratóriumi tagság a jelenlegi szabályok alapján lényegében életük végéig szól, nem szakíthatja meg egy esetleges kormányváltás sem. Igaz, a kormány az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében hat évre szűkítené a mandátumot egyszeri újraválaszthatósággal, de ehhez módosítani kell az alapító okiratokat, amit csak a kuratóriumok tehetnek meg.

György László ezzel szemben a kormánybiztosi pozíciót választotta, a kuratóriumi tagságáról való lemondását a Budapesti Corvinus Egyetemet működtető Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány a honlapján közölte. Így György továbbra is a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felel a kormányban.

Két államtitkár és egy helyettes államtitkár is tagja egy-egy egyetemi kuratóriumnak.

Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár esetében nem kaptunk választ sem az érintett alapítványtól (a Soproni Egyetemért Alapítványtól, illetve a Dunaújváros Egyetemért Alapítványtól), sem a kormányzattól arra a kérdésünkre, hogy melyik tisztségükről mondtak le. Nevük egyelőre mind a kormany.hu-n, mind az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjainak névsorában szerepel.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után jelentkezett a Soproni Egyetemért Alapítvány, és arról tájékoztatott minket, hogy Zambó Péter február 9-én lemondott kuratóriumi tagságáról. – Lemondása lemondása a jogszabályi környezet és az alapítvány alapító okirata alapján az új kuratóriumi tag megválasztásával, ennek hiányában legkésőbb a bejelentéstől számított 60. napon válik hatályossá – írták.

Schmidt Ádám sportügyekért felelős államtitkár esetében a Testnevelési Egyetemért Alapítvány nem reagált érdeklődésünkre, hogy Schmidt melyik posztján folytatja, de nem sokkal azután, hogy elküldtük kérdéseinket, eltávolították a nevét az egyetemi honlapról a kurátorok közül.

Még nincs javaslat az összeférhetetlenségről

A hatályos jog szerint nem összeférhetetlen, hogy egy kormányzati tisztségviselő vagyonkezelő alapítványban vezető posztot vállaljon, sőt a törvény ezt külön nevesített kivételként lehetővé teszi. Ennek megváltoztatására cikkünk megjelenéséig nem nyújtott be törvényjavaslatot a kormány. „Jelenleg folynak a tárgyalások a kormány és az Európai Bizottság között, a megállapodást követően kezdődhetnek meg a szükséges jogszabály-módosítások” – válaszolta a 24.hu kérdésére a kormány nevében a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik