Belföld

Százezret ért a kutyák élete, örökre eltilthatják az ebtartástól a halálos viadalok szervezőjét

Állatvédelmi keresetet indított a Pest Vármegyei Főügyészség azzal a férfival szemben, aki arra képezte ki a kutyáját, hogy más kutyákkal harcoljanak.

Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy a férfi több éven keresztül tartott és képezett ki kutyákat állatviadal céljára a megyében található ingatlanán. Az egyik kutya kiképzésének része volt az eb más kutyákkal összeengedve történő előzetes „kipróbálása” állatviadalra. A férfi egyébként is rosszul tartotta a kutyát, az alultáplált volt, sovány és dehidratált.

A férfi ismert volt „kutyás körökben,” másokkal hosszabb idő óta rendszeresen szervezett olyan viadalokat, ahol az állatokat harcoltatták egymással. A nyíregyházi állatviadaloknak írásban rögzített részletes szabályai voltak, és a kutyák harcát a jelenlévők közül választott bíró felügyelte, akinek az volt a feladata, hogy a harc a szabályoknak megfeleljen.

A viadal helyszíne az egyik férfi testvérének ingatlanán kialakított, 5 x 5 méteres nagyságú küzdőtér volt. A rendezvény előtt fogadást kötöttek, hogy a harcban vesztes kutya gazdája 100 ezer forintot fizet a győztes kutya gazdájának. A megrendezett viadalon a kutyákat közel húsz percig harcoltatták egymással, amelyről felvétel is készült.

Az egyik kutya a harc kezdetétől végig fölényben volt, míg a másik testén hamar több vérző seb keletkezett, és a harc tizedik percétől csak kimerülten a földön feküdt és vonyított. A tizenötödik perctől már a szájából is vért hörgött, a tizennyolcadik perc végétől pedig már mozdulatlanul feküdt a földön, miközben a másik kutya fojtogatta. A férfiak csak ekkor szakították meg a kutyák harcát. Ekkor a vesztes kutya még élt, azonban rövid idő elteltével elpusztult

– közölte közleményében az osztályvezető ügyész.

A fentieket követően újabb párbajra került sor. Ekkor az összeengedett kutyák között volt a férfi által kiképzett kutya is. A kutyák már közel 32 perce harcoltak egymással, amelynek ekkor már hatósági intézkedés vetett véget.

A Pest Vármegyei Főügyészség pert indított a férfival szemben a fentiek miatt, és kérte, hogy a férfit általános jelleggel, fajtától függetlenül tiltsa el az ebtartástól. Az ügyben büntetőeljárás is folyik tiltott állatviadal szervezésének büntette és más bűncselekmények miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik