Belföld

Letöltendőt kapott egy ügyvédekkel összejátszó volt főtiszt a rendőrtársaival

Letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Győri Törvényszék Katonai Tanácsa egy rendőrségi adatokkal kereskedő volt rendőrtisztet a társaival. Az ügy további nyolc vádlottja – köztük két ügyvéd – felfüggesztettet, illetve pénzbüntetést kapott. Egy civil pedig az eljárás közben meghalt.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint, az ügy egyik fő vádlottja alezredesként dolgozott az egyik kerületi kapitányságon az elkövetés idején. 10-11 évvel ezelőtt pénzért cserébe rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból szolgáltatott ki adatokat alkalmanként a budapesti ügyvéd ismerőseinek, és azok ügyfeleinek.

Volt olyan eset is, hogy a főtiszt pénzért cserébe, magáncélú felderítő tevékenységet is végzett a megbízóinak, környezettanulmányt csinált róluk, és mindezt dokumentálta. A célszemélyek többek között a megbízók volt házastársai, vagy üzleti ellenfelei voltak.

Egy másik esetben, a rendőrtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerősének – rendszeres fizetség ellenében – információkat és szakmai tanácsokat adott, valamint egy esetben segédkezett neki egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében, amely feljelentés alapján indult büntetőeljárásban három embert is alaptalanul tartóztattak le.

A vád szerint, szintén a volt főtiszt az egyik volt rendőrtársával azt a látszatot keltette egy vállalkozó előtt, hogy egy önkormányzati dolgozó segítségével elintézi, hogy különböző engedélyeket adjanak ki neki.  De a vád tárgyát képezte egy olyan eset is, amelyben egy másik volt hivatásos rendőr – szintén egy rendőr társa közbenjárásával – pénzért elintézte, hogy egy civil soron kívül lőfegyvertartási engedélyhez jusson.

A tizenhárom vádlott között öt rendőr, két ügyvéd és hat civil szerepelt. Közülük négy rendőr 2-4 év közötti letöltendő börtönt, valamint pénzbüntetést kapott, vagyonelkobzással megspékelve. Az ötödik zsaru  és a két ügyvéd felfüggesztettet kapott, utóbbiak pénzbüntetést is. Az ügy civil vádlottjai pedig felfüggesztettet, illetve megrovást kaptak. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek, így az nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik