Belföld

Tagad az újpesti kikötözős rablással vádolt építőipari vállalkozó, de a balhéban részt vevő egyik munkása beismert

police.hu
police.hu

Vádat emelt a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség azzal a három férfival szemben, akik tavaly januárban betörtek egy újpesti házba, ahol megkötözték és több órán keresztül fogva tartották, majd kirabolták egy korábbi megbízójukat.. A 38 éves férfi egy építőipari vállalkozást vezetett, két fiatalabb vádlott-társa pedig nála dolgozott.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a vállalkozó végig tagadta a bűnösségét, az egyik alkalmazottja azonban beismerő vallomást tett a nyomozati szakban. A harmadik vádlott viszont visszavonta a korábbi vallomását.

A vádirat szerint vállalkozónak anyagi nehézségei voltak tavaly januárban, ezért elhatározta, hogy bűncselekmény útján szerez pénzt. A tervébe bevonta két alkalmazottját, majd azzal bízta meg őket, hogy törjenek be egy újpesti házba. A vállalkozó jól ismerte ezt az ingatlant, ugyanis 2021 őszén felújítási munkákat végzett ott a munkásaival, köztük az egyik vádlott-társával is. Így aztán tudta, hogy az áldozata jómódú, egészségi gondokkal küzd, és azt is, hogy hol van a széf a házban.

Az ominózus este az újpesti házhoz mentek kocsival, amelynek közelében a vállalkozó leparkolt, két társa pedig a kapun átmászva, bejutott a kertbe, ahol lekapcsolták az áramot. A tulaj kiment az udvarra, hogy megnézze a villanyóra szekrényt, amikor a két férfi rátámadt, ütlegelni kezdték a férfit, a kezeit hátra csavarták, majd betuszkolták a ház konyhájába.

Ezután ragasztószalaggal a lábait egy szék lábához, a kezeit pedig a háta mögött egymáshoz kötözték, valamint a szemeit is leragasztották, hogy ne lássa a támadóit. A munkások ezt követően csonkolással, valamint megöléssel fenyegették áldozatukat, miközben az egyikük hosszú perceken keresztül kérdezgette őt, hogy hol tartja a pénzét, és amikor nem válaszolt elég gyorsan, ütést mértek a fejére.

A bántalmazás és súlyos fenyegetések hatására a tulaj végül teljesen megtört, és elárulta, hol van a pénztárcája, amiben viszont nem annyi pénz volt, mint amennyire a sértett emlékezett, ezért ismét megverték. A támadók ezután a házban lévő széf kódját követelték, ami azonban üres volt, ezért tovább ütlegelték az áldozatukat, és azzal fenyegették, hogy ha nem kapnak pénzt, akkor megölik.

A tulaj végül félelmében megadta a pénztárcájában lévő bankkártyájának a kódját, valamint azt is elárulta a támadóknak, hogy mennyi pénz van a számláján. Az egyik támadót ezután a kocsiban várakozó vállalkozó egy újpesti bankautomatához vitte, de a napi limit miatt csak 150 ezret tudtak felvenni róla.

Ezt követően visszamentek a házhoz, ahol a vállalkozó utasításai alapján, a támadók a bankkártya limit felemelésére kényszerítették a sértettet, majd időközben megtalálták a másik bankkártyáját is. A későbbiekben a két bankkártyával az elkövetők még további 450 ezret vettek fel.

A rablók végül a házban különböző értékeket gyűjtöttek össze, így pénzt, okosórát, hangszórót, mobiltelefont, összesen csaknem 300 ezer forint értékben, majd áldozatukat átvitték egy másik szobába, leeresztették a redőnyöket, rázárták a bejárati ajtót, a kulcsot eltették, majd távoztak a helyszínről.

A kirabolt férfi hosszú perceket küzdött, míg kiszabadította a magát, majd a ház hátsó ajtaján keresztül, még félig a székhez kötözve kijutott az udvarra, átmászott a szomszéd kertjébe, és ott kért segítséget.

police.hu

A nyomozók megtudták, hogy a környéken többen láttak egy fekete Audit a ház előtt állni. Az autóra többen emlékeztek, azt már korábban is látták, amikor a tulajdonos házát felújították. Azonosították a járművet és tulajdonosát, a 37 éves L. Sándort, aki korábban brigádjával dolgozott a ház felújításán. A férfit Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, két társát K. Andrást és T. Jánost Budapesten fogták el.

A három férfit felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás bűntette a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette, valamint információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt állítja bíróság elé, amely bűncselekményeket a 38 éves férfi felbujtóként követett el.

Az ügyészség fegyházbüntetést kért a támadókra azzal, hogy  a bíróság a vállalkozóval szemben más ügyekben kiszabott, három korábbi felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is rendelje el. A három terhelt akár 15 évet is kaphat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik