Belföld

Elismerte a Magyar Honvédség, hogy segít az ukránok kiképzésében

Bármilyen meghökkentő volt a szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad hétfői kijelentése, mely szerint Magyarországon is folyik ukrán katonák kiképzése, nem volt légből kapott. Megkeresésünkre ugyanis a Honvédelmi Minisztérium elismerte, hogy részt vesz „katonai egészségügyi szakemberek kiképzésben”.

„Magyarország álláspontja nem változott: a béke pártján állunk, és nem támogatunk semmilyen olyan lépést, ami a háború eszkalációjához vezet – ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába. Mindazonáltal szomszédos országként, Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében segíti a bajbajutottakat és a segítségre szorultakat, ennek jegyében segítettünk sebesült ukrán katonák kórházi ellátásában, a Magyar Honvédség pedig szintén humanitárius célból vesz részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is” – írta a 24.hu-nak a Honvédelmi Minisztériumnak.

Mint megírtuk, a parameter.sk tudósítására szerint Nad akkor beszélt erről az elhallgatott magyar szerepvállalásról egy kelet-szlovákiai fórumon, amikor egy oroszbarát néző bekurjantott, hogy bezzeg a magyar kormány kimaradhat Ukrajna megsegítéséből.

(A nyitóképen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (balra) katonai tiszteletadás mellett fogadja Jaroslav Nad szlovák védelmi minisztert a Hősök terén.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik