Belföld

Szlovák védelmi miniszter: Magyarországon folyik az ukrán katonák kiképzése

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Érdekes dolgot állított a szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad egy szlovák külügyminisztérium által szervezett beszélgetésen, ahol a két tárcavezető ült ki a pódiumra a kelet-szlovákiai Nagymihályiban.

A parameter.sk tudósítása szerint a beszélgetésen volt egy zajos oroszbarát csoport, és amikor Nad azt fejtegette, hogy bár a lengyelek és a csehek nagyobb mértékben támogatják Ukrajnát, mint a szlovákok, de a szomszéd országnak kötelességük kezet nyújtani, akkor valaki belekurjantotta azt, hogy bezzeg Magyarország kimaradhat belőle.

Ezután Nad a következőt mondta a szlovákiai hírportál szerint:

A magyarok is segítenek – az, hogy ön erről nem tud, és terjed a propaganda arról, hogy ők nem segítenek, az egy dolog. De vajon arról van tudomása, hogy a területükön (azaz Magyarországon – szerk. megj.) folyik az ukrán katonák kiképzése? Talán erről nem is tud.

Ez a kijelentés azért érdekes, mert a magyar kormány még a NATO-s fegyverszállításokat sem engedi át az ország területén és a nyugati országok közül egyedüliként semmilyen katonai felszerelést nem küldött az ukránoknak, mert szerintük az csak elnyújtja a háborút.

A szlovák védelmi miniszter állítása miatt a Honvédelmi Minisztériumhoz fordultunk, hogy valóban folyik-e Magyarországon ukrán katonák kiképzése, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

(A nyitóképen Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter (balra) és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kezet fog Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón január 27-én.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik