Belföld

Egy nap alatt átment a parlamenten a MOK-törvény

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Az Országgyűlés 122 igen és 31 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül megszavazta az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény hétfőn benyújtott módosítását kedden, amellyel gyakorlatilag 24 óra alatt lenullázta a Magyar Orvosi Kamara jogait a kormány. A döntés értelmében megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytathatja le.

A szavazást megelőző vitában a jobbikos Lukács László György azt kifogásolta, hogy nem a végrehajtói kamarával szemben lép fel a kormányoldal huszonnégy órán belül, holott annak vezetője éppen előzetes letartóztatásban van. Sem az iparkamarával szemben, amely minden évben ötezer forintot szed be a vállalkozásoktól, amiért semmit nem ad cserébe – tette hozzá.     Azt mondta: az egyes hivatások önszerveződéseit jelentik a kamarák, a kormány most ezt az önkormányzatiságukat akarja lábbal tiporni.

Szabadi István (Mi Hazánk) kiemelte: alapvetően nem támogatják a kamarai tagság kötelező jellegét, ha valaki egy szakmai szervezethez szeretne tartozni, tegye meg önként. Egy dolgozó el tudja dönteni, mi az érdeke – fogalmazott. Úgy vélte, figyelemre méltó a Belügyminisztérium indoklása, amely szerint a kamara nem fenyegethet a kamarából való kizárással. De amikor kötelezővé tették a Covid-oltásokat, a kormány kötelezte az orvosokat az oltások beadására, és aki nem tett eleget ennek a kötelezettségének, attól megvonták a kamarai tagságot és nem praktizálhatott – mondta. Hangsúlyozta: akkor használta a kamarát a kormány, de most, hogy a kamara kiáll egy ügy mellett, nincs rá szükség. Ez tükör a kormány működéséről – jelentette ki.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője arról beszélt, hogy a kormány úgy csinál, mintha szakmai kérdés lenne a nem kötelező kamarai tagság, azonban ez a javaslat nem más, mint aljas, kicsinyes bosszú. Nem az orvosok zsarolnak, hanem a kormány zsarolja az orvosokat – jelentette ki.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté szerint amikor a kormány valódi problémákkal szembesül, nem terjeszt be 24 órás törvényjavaslatokat. A valódi problémák közé sorolta, hogy a háziorvosok átlagéletkora hatvan év körül van, és a kormány nem tud választ adni arra a kérdésre, hogyan lesz több háziorvos.

Kovács József, a Fidesz képviselője arról beszélt, hogy a háziorvosok átlagéletkora nagyon magas, az ellátási rendszer pedig akadozik, így az államtitkárság arra kényszerült, hogy átalakítsa az ügyeleti rendszert. Szerinte amikor a kamara arra kérte az orvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződést, azt kérte tőlük, hogy tagadják meg az orvosi esküjüket.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kincses Gyula, a MOK elnöke a törvényjavaslat benyújtását követő, hétfői sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a kormány „abszolút valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a Magyar Orvosi Kamara ellen”. Szerinte a kormány eddig is kereste a megfelelő eszközt az orvosellenesség harcában, most pedig találtak egy megfelelő ürügyet. A MOK titkára, Svéd Tamás szerint koncepciós eljárás szemtanúi lehetünk:

Ennek a forgatókönyve múlt pénteken a legfelsőbb szinteken megszületett, ezt követően Gulyás Gergely ismertette a vádat, azóta pedig már megszületett az eredmény is, amit a holnapi napon fognak kihirdetni

– mondta hétfőn Svéd.

A kormány és a Magyar Orvosi Kamara közötti konfliktus hátteréről alábbi cikkünkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
„Köt az orvosi eskünk, de nincs más eszköz a kezünkben” – még bizonytalan a sorsa a jövő héten induló új ügyeleti ellátásnak
Két megyében is március 1-jén vezetnék be a háziorvosok új ügyeleti rendszerét, de még most is sok a bizonytalanság, mert az érintettek Győr-Moson-Sopronban és Szabolcsban is annyira elégedetlenek, hogy hajlandók részt venni a kamara nyomásgyakorló akciójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik