Belföld

Navracsics elárulta, hogy mit ajánlottak Brüsszelnek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az államtitkároknak le kell mondaniuk a milliós mellékkeresettel járó kuratóriumi megbízásokról, de a képviselőknek és a polgármestereknek nem.

A magyar kormány kompromisszumos csomagja már Brüsszelben van – nyilatkozta Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter a HírTV-nek, akinek reményei szerint nyártól jöhetnek az uniós pénzek az Erasmus+ és a Horizont kutatási programokhoz.

Mint ismert, az Európai Tanács tavaly decemberi határozatában jelentette ki, hogy a politikusokkal feltöltött vagyonkezelő alapítványokkal az EU nem köthet szerződést az összeférhetetlenség miatt, így az alapítványi fenntartású egyetemek nem részesülhetnek az uniós támogatásokban.

– Mi most elküldtük a hivatalos ajánlatunkat is, amely az összeférhetetlenség vonatkozásában az államtitkári szinttől felfelé nyilvánítaná összeférhetetlennek a kuratóriumi tagságot a hivatalos tisztséggel. Másrészt a mandátum időtartamára vonatkozóan hat- és még egyszer újraválasztható hatéves időtartamot ajánlunk fel az Európai Bizottságnak kompromisszumos megoldásként – részletezte Navracsics.

Ez azt jelenti, hogy a helyettes államtitkároknak, parlamenti képviselőknek és polgármestereknek nem kell lemondaniuk a jól fizető kuratóriumi tisztségükről. A mandátum korlátozással pedig az lehet  a probléma, hogy az már nem a kormány vagy a parlament hatásköre, mivel az összes alapítói jogot átadták a kuratóriumoknak, így jogszerűen csak a kuratóriumok dönthetnek ebben a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik