Belföld

Nem kér bocsánatot Magyarországtól a szlovák külügyminiszter

Andrei PUNGOVSCHI / AFP
Andrei PUNGOVSCHI / AFP

Nem a magyarokat kritizálom. Nekem is nagyon jó magyar gyökereim vannak, öt évig éltem Magyarországon, jól értek magyarul, szeretem a magyarokat. Ez nem a nemzetek konfliktusa. Ez egy konkrét politika kritikája

– fogalmazott Facebook-oldalán Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter, aki tegnap egy televíziós szereplésében arról beszélt, hogy az ukrajnai orosz siker esetén Magyarország területi követeléssel léphet fel Szlovákia felé.

Az eset után a szlovák Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) párt elnöke, Igor Matovic és Gyimesi György párttag felszólította a tárcavezetőt, hogy kérjen bocsánatot Magyarországtól.

Aki Meciart (egykori szlovák miniszterelnök, aki a múltban több magyarellenes kijelentést is tett – a szerk.) kritizálta, nem volt Szlovákia ellensége. Meciar nem volt egyenlő Szlovákiával, ahogy Orbán sem Magyarországgal. Matovic egy senki, és fogalmam sincs, ki az a Gyimesi, csak találgatni tudok. Ezer éve élnek itt együtt szlovákok és magyarok, és továbbra is fognak. Hiszek a harmóniában

– írta Kácer, hozzátéve, hogy hazája megvédéséért nem kér bocsánatot senkitől.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerda este bejelentette, hogy a szlovák külügyminiszter kijelentései miatt berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok.

A szlovák külügyi tárca vezetője korábban arról beszélt, hogy az érvek, amelyeket a magyar kormánytól hallunk, gyakran megegyeznek azokkal, amelyeket a Kreml propagandája használ az információs háborújában.

(Új Szó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik