Nagyvilág

Bekérették Szlovákia budapesti nagykövetét, miután a külügyminiszter Magyarország területi követeléseit vetítette előre

Andrei PUNGOVSCHI / AFP
Andrei PUNGOVSCHI / AFP

Ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben.

Többek közt erről beszélt Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter a Markíza Na telo plus című keddi műsorában.

A Napunk tudósítása szerint a miniszter arra a kérdésre válaszolt így, szerinte eljuthat-e oda a magyar politika tíz éven belül, hogy területi követelései legyenek. Káčer szerint ez már ma aktuális téma, és ezért is fontos Szlovákia számára, hogy Putyin ne legyen sikeres Ukrajnában.

A miniszter elmondta azt is, azért reagált élesen Orbán Viktor nagy-magyarországos sáljának ügyére, mert „van a trezorjában egy vaskos titkosszolgálati akta”, illetve mert Magyarországon élt öt évig, és harminc éve figyeli a biztonságpolitikát. Orbán sáljában szerinte komoly stratégiai problémák öltöttek testet.

Káčer nem először beszél kritikusan Magyarországról, de ilyen nyíltan még nem vetette fel, hogy Budapest aktuálisan biztonsági fenyegetést jelentene, áll a cikkben.

Káčer nyilatkozata kiverte a biztosítékot az OĽaNO-ban. Igor Matovič pártelnök és Gyimesi György parlamenti képviselő szerda délután közös sajtótájékoztatón bírálta Káčert, akit mindketten Ján Slotához hasonlítottak. „Káčer a józan Slota” – mondta Gyimesi, amit Matovič is többször elismételt.

Gyimesiék szerint a külügyminiszter álhíreket terjeszt és ijesztget, amikor arról beszél, Magyarország fenyegeti Szlovákia területi egységét. Gyimesi felszólította a minisztert, mutassa be azt az aktát, amelyről beszélt, vagy pedig kérjen bocsánatot Magyarországtól.

Matovič pedig bízik benne, hogy Káčer csak tévedésből mondta, amit mondott, habár szerinte már magyarországi szlovák nagykövetként is előfordult, hogy „nem teljesen korrekten viselkedett a vendéglátó országgal szemben”.

„Ez egy súlyos vád az egyik legközelebbi partnerünkkel szemben, akivel a leghosszabb közös határunkon osztozunk” – jelentette ki az OĽaNO elnöke, aki szerint a külügyminiszter a választások előtt előhúzta a „magyar kártyát”.

Nem kellene kiengedni a dzsinnt a palackból

– tette hozzá Matovič, aki szintén bocsánatkérést vár a minisztertől.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kétoldalú Kapcsolatokért Felelős Államtitkára szerdán este a Facebookon azt írta, Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen.

Káčer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Káčer miniszter úrnak. A mai napon a Külügyminisztériumba rendeltem Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondtam neki, hogy Rastislav Káčer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok. A magyar-szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Káčer

– fogalmazott.

Egy hónapja sincs egyébként, hogy Menczer élesen odaszúrt a szlovák külügyminiszternek.

Kapcsolódó
Még nagyobb káoszt hozhat Szlovákiában a káoszkormány bukása
A csütörtökön megbukott szlovák kormány vezető pártjának elnöke szerint, ha Robert Fico volt miniszterelnök és annak szövetségesei jutnának hatalomra, az első dolguk az lenne, hogy az „orbáni Magyarország” mintájára változtatnák meg a választási rendszert, ami a demokrácia végét jelentené.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik