Belföld

MOK-felmérés: 4500 orvos helyezné letétbe felmondását

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Kincses Gyula nem tudja, meddig tart ki a kormány politikai bátorsága.

A módosított egészségügyi törvényen az orvosok, kamarájuk tiltakozásán a kormány és a Fidesz háborodott fel. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a hvg360-nak azt mondta: a Fidesz a „gyurcsányozással”, illetve Takács Péter államtitkár is csak terelt, amikor szakmai kifogásaikra reagált.

A küldöttgyűlés csaknem egyhangúlag szavazta meg, hogy a háziorvosok ne írják alá új ügyeleti szerződéseiket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok pedig az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Ha a követeléseik nem teljesülnek, élesednek a felmondások. A kamarai elnök elárulja, előzetes anonim felmérésük szerint

4500 orvos jelezte, hogy kész letétbe helyezni szerződése felmondását. 

Kincses Gyula szerint azért szűk a mozgásterük, mert ők nem nem akarják veszélyeztetni a betegellátást. Az orvosoknak nem az ellátórendszer átalakításával, hanem a kormány módszerével, stílusával, kapkodásával van gondjuk,

deklarációk vannak, aztán hirtelen másnappal jelentenek be változásokat, majd érdemi egyeztetés nélkül egyszer csak korrigálják. Nem látjuk, hogy ez egy öntanuló rendszer lenne, amibe be akarják vonni a partnereket.

Azért nem akarnak sztrájkolni, mert az az orvosi léttel alapvetően ellentétes lenne, de végiggondolnak minden kulturált megoldást, amivel célt érhetnek. Takács Péter államtitkárt nem akarják megbuktatni, de ki akarják kényszeríteni, hogy kormány végre tegye a dolgát. Ebben partner lehet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is, hiszen a háziorvosok túlnyomó többsége vállalkozó.

Kincses Gyula arra nem tudott válaszolni, hogy az Orbán-kormány tempóját látva, mikorra valósulhat meg a jobb egészségügyi ellátás, ami a MOK célja. Azt mondta, minden átalakítás kockázatokkal jár, de azok sokkal nagyobbak lesznek,

ha nem tesznek bele elég pénzt, és nem kötnek szövetséget a benne dolgozókkal. Azt sem látjuk, hogy meddig tart ki a politikai bátorságuk, azt viszont igen, hogy fölösleges politikai csatákba bonyolódnak.

Szerinte érdemes lett volna elfogadni módosító javaslataikat, legalább érdemben tárgyalni azokról, mert a kormánynak az egészségügy átalakításához partnereket kellene gyűjtenie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik