Belföld

Takács Péter: Nem az orvosokkal van konfliktusunk, hanem a kamarával

Marjai jános / 24.hu
Marjai jános / 24.hu

Nem az orvostársadalommal és az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusunk, hanem a Magyar Orvosi Kamarával – kezdte a vasárnapra összehívott sajtótájékoztatóját Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, aki hozzátette: próbálnak jó partneri viszonyt kialakítani a MOK-kal, de ez lehetetlennek tűnik. Az államtitkár szerint a kamara tevékenysége a betegbiztonságot fenyegeti.

Hangsúlyozta: a magyar egészségügy továbbra is jól teljesít, de elismerte, van még bőven munka.

Nem azt mondjuk, hogy minden tökéletes, de tudjuk, hol kell belenyúlni a rendszerbe, hogy a betegeknek jobb legyen

– tette hozzá, és azt is mondta, „épeszű ember nem gondolhatja, hogy egy minisztérium abban érdekelt, hogy javaslataival ellehetetlenítse az egészségügyi dolgozók munkáját.”

Arra a kamara által felvetett bírálatra, hogy a minisztérium nem kommunikál a szakmai szervezetekkel, Takács Péter azt mondta, ezt többször cáfolták. Több ízben leültek nemcsak az orvoskamarával, hanem a többi szervezettel is. Folyamatos és élő párbeszédre törekedtünk – hangsúlyozta az államtitkár, aki azonban azt tapasztalta, a tárgyalóasztalnál gyakran más hangzik el, mint ami napokkal később a sajtóban.

Arra a kérdésünkre, hogy a Belügyminisztérium tervezi-e a MOK működésének megváltoztatását, akár úgy, hogy eltörli a kötelező kamarai tagságot, úgy felelt, konzekvenciát várnak el a MOK-tól a működésükben, és „nem kell ágyúval lőni verébre.” Az államtitkár hozzátette: három ágazati kamara van, a másik kettőt – a gyógyszerészetit és a szakdolgozóit – nem szükséges górcső alá kéne venni azért, mert most a MOK-kal vannak konfliktusaik.

Azzal kapcsolatban, hogy a MOK arra bíztatta a háziorvosokat, ne írják alá szerződésüket, az államtitkár úgy reagált, találkozott a kamara háziorvosi csoportjának vezetőjével, és sikerült  megállapodásra jutniuk. Egy, a sajtótájékoztatón is bemutatott válasz e-mailben Soós Zoltán azt írta a minisztériumnak, hogy elfogadható a szerződés, annak aláírását ajánlani tudják a háziorvosoknak.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a sajtótájékoztatón az ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán elmondta, folyamatosan szerződnek a háziorvosok az ügyeletre, minden napra ki van állítva az ügyeleti sor. Ha mégsincs háziorvos, akkor egyéb, a mentőszolgálat orvosaival töltik fel az üres ügyeleti helyet – tette hozzá.

A Belügyminisztérium és az Országos Mentőszolgálat a Magyar Orvosi Kamara szombaton bejelentett nyomásgyakorló akciójára reagálva hívta össze a vasárnap koradélutáni sajtótájékoztatót.

A kamara azt kérte, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket. Helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását. Erről rendkívüli küldöttközgyűlésen döntöttek, ahol a 400 körüli küldöttből nagyjából 230-an jelentek meg (pontos számot a kamara elnöksége szombaton még nem tudott mondani).

A MOK szerint a decemberben elfogadott törvénycsomag miatt a betegek helyzete jelentősen romlott és az orvosok munkakörülményei kiszámíthatatlanok lettek. Az egészségügyet is felügyelő Belügyminisztériumot, illetve Takács Pétert, a területért felelős államtitkárt több erős kritika is érte a kamara részéről, amely ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a kormánytól. A Belügyminisztérium szerint azonban méltatlan támadást indítottak az orvosok a kormány és a betegek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik