Belföld

A MOK alelnöke visszavágott az államtitkárnak, a Fidesznek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az mondta, az orvosok nem szeretik, ha palira veszik őket. A Belügyminisztérium nem akar szappanoperát.

Kommunikációs fogásokkal nem lehet érdemi vitát folytatni.

Így reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke, Álmos Péter arra, hogy a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a MOK javaslatát, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.

Takács Péter (kiemelt képünkön) előzőleg azt mondta, az egészségügyi kormányzatnak nem az orvostársadalommal, az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusa, csak az orvosi kamarával. 

A MOK egyenlő a magyar orvosokkal

– idézte a Spirit FM Álmos Pétert, aki emlékeztetett rá, hogy az államtitkár korábban volt a MOK titkára is, így pontosan tudja ezt. A kamara döntései pontosan tükrözik, amit az orvosok gondolnak, annál is inkább, mert minden területről és vármegyéből voltak delegáltak. A MOK egy demokratikus alapokon működő szervezet.

Államtitkár úr maga mondta, hogy az orvosok jellemzően okos emberek. Nem nagyon szeretjük, hogyha palira vesznek minket

– tette hozzá a MOK alelnöke, aki szerint a Takács Péter által bemutatott e-mail a háziorvosi munkacsoport vezetőjétől a szerződéstervezet, nem az ügyeleti rendszer véleményezése volt.

Cáfolta azt is, hogy a MOK lépése veszélyezteti a betegeket.

Nem. A mi lépésünk egy nyomásgyakorlás arra, hogy az állam lássa el rendesen a feladatát

– mondta, jelezve, senkit nem biztattak arra, hogy ne menjen be ellátni a betegeket. Éppen azt mondják, az orvosok már nem tudják vállalni a sok önkéntes munkaórát, nincs garancia arra, hogy a betegek jó ellátást kapjanak. A sztrájkot éppen azért nem választják, mert az nagyon befolyásolná az egészségügyi ellátást.

Álmos Péter nagyon sértőnek nevezte, hogy a Fidesz szerint a DK áll az orvoskamara döntése mögött. Mint mondta, ezt kikéri azon kollégái nevében, akik jobboldali elköteleződésűek.

A MOK-ban mindenféle pártpolitikai színezet van, de  javaslataik egyik fő követelése, hogy depolitizálják a szakmai döntéseket, az egészségügyben nincs helye pártpolitikai nézeteknek. Egy orvos nem úgy nézi a betegét, hogy jobb- vagy baloldali értékeket vall-e, azt nézi, hogy áll éppen az infarktusa. Jelezte, éppen a politikai szempontok gátolják az egészségügy működését, ezért követelnek kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégiát.

Féligazságokról beszélt Takács

Az Indexnek a MOK Háziorvosi Csoportjának vezetője azt mondta, az államtitkár sajtótájékoztatóján féligazságok hangoztak el, az igazság másik fele náluk van. Ő is megerősítette,

az orvosok egyhangú visszajelzése szerint a béremelés ellenére sincsenek meg a minőségi munkavégzéshez szükséges feltételek.

Soós Zoltán szerint az ügyeleti rendszer átalakításáról valóban tárgyaltak a kormánnyal, aminek eredményeként több javaslatukat be is építették. Az államtitkár arról nem beszélt, hogy az általa bemutatott levelezésükben ő a szerződést csak azzal együtt minősítette elfogadhatónak, ha teljesül, hogy a díjtételek kövessék az inflációt, illetve ne kényszerítsék titoktartásra az orvosokat. Szerinte alapellátásban problémás még

  • a fix és területi díjak elvétele, ami hó végén praxisonként 450 ezer forintos mínuszt jelent,
  • a máig megoldatlan rezsikérdés, ami szintén több százezer forintos pluszterhet jelenthet,
  • a jogi bizonytalanságok a praxishatárok kijelölése, a praxisalap megteremtése ügyében.

Ezek olyan problémák, amelyekben nincs vita az orvosok között. A szakember szerint Komáromi Zoltán országos küldöttként nem pártpolitikusként volt jelen. A portál kereste Belügyminisztériumot, hogy jogosnak érzik-e valamely, a kamara által megfogalmazott kritikát, de a tárca azt írta, hogy a sajtótájékoztatóval lezártnak tekinti az ügyet, nem akar egy szappanopera szereplőjévé válni – a parttalan üzengetéseknél fontosabb a betegek érdekében végzett érdemi munka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik