Belföld

Szolgáltatást nyújtottunk, nem támogatást kaptunk – Megszólal a titkosszolgálati jelentésben felbukkant portál tulajdonosa

Közleményt jutatott el szerkesztőségünkhöz az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa, Páva Zoltán. A cég onnan lehet ismerős, hogy rendre felbukkannak azokban a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésekben, amelyek az ellenzéki kampány külföldi támogatásaival foglalkoznak.

Emlékeztetőül:

  • Előbb az derült ki, hogy az Action for Democracy közel egymilliárd forintot utalt az Oraculum 2020-nak
  • most szerdán pedig közel 900 milliós utalásról volt szó a jelentésben, amely egy svájci alapítványtól érkezett hozzájuk.

Ezzel kapcsolatban adott ki közleményt a portál kiadója. „Az EzaLényeg a híresztelésekkel ellentétben nem kapott külföldi támogatásokat, és maga sem támogatta semmilyen politikai párt kampányát. Portálrendszerünk online és offline hír- és tartalomszolgáltatói munkát végzett, törvényes szerződésesek alapján. Mindennek felderítéséhez titkosszolgálati eszközökre nem volt szükség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál minden szükséges adat rendelkezésre áll” – olvasható a közleményben.

Ezt követően megerősítve a jelentésekben szereplő összegeket, azt írják:

Orbán propagandabirodalmának állításaival szemben a valóság az, hogy az Oraculum 2020 Kft. nem támogatásként kapta a jelentésben megjelölt összegeket. Jogszerűen megkötött szerződéses jogviszony keretében nyújtottunk szolgáltatást, amelyet számla ellenében egyenlítettek ki a szerződött partnerek. Ezeknek a megbízásoknak semmi köze nem volt Márki-Zay Péter kampányához.

Arról is írnak, hogy az „elmúlt hónapokban összehangolt támadást indított Orbán Viktor rendszere több kormánytól független cég ellen. Az EzaLényeget és annak kiadóját, az Oraculum 2020 Kft.-t folyamatos támadások érik, elsősorban a fideszes propagandabirodalom részéről. Sajnálatos mellékszál, hogy a nem orbáni sajtó is sokszor kritika és kérdés nélkül veszi át a fideszes narratívát és az alaptalan állításokat.” Közleményükben az is szerepel: „Orbán Viktor sokat tanult példaképeitől. Vlagyimir Putyin, Donald Trump és Recep Tayip Erdogan módszereinek beépítése a Habony-Rogán gyűlöletgépezetbe sikeresnek tűnik. Mindezt pedig közpénzből finanszírozzák: az oktatás és az egészségügy helyett.”

Az ügyben kerestük telefonon Páva Zoltán, de nem kívánt nyilatkozni.

Ma délelőtt egyébként Korányi Dávid, az Action for Democracy vezetője is kiadott egy közleményt.

Kapcsolódó
Korányi Dávid: Az Orbán-kormány politikai célokra használja a titkosszolgálatokat
Újabb közleményt adott ki az Action for Democracy az ellenzéki kampánytámogatásokkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik