Belföld

Korányi Dávid: Az Orbán-kormány politikai célokra használja a titkosszolgálatokat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Miután szerdán nyilvánossá vált az a titkosszolgálati jelentés, mely szerint közel 4 milliárd forint érkezett az ellenzéki kampány megtámogatására külföldről, az ismét célkeresztbe kerülő Action for Democracy újabb közleményt adott ki, amelyet a 24.hu-nak is elküldtek.

Ebben a szervezet elnöke, Korányi Dávid, Karácsony Gergely korábbi tanácsadója azt hangsúlyozta, büszkék arra, hogy sok más nemzetközi alapítványhoz és szervezethez, így például az EU-hoz hasonlóan a demokrácia és a jogállamiság védelmét támogatták Magyarországon. Hozzátette: az Action for Democracy a

magyar és amerikai törvények maximális betartásával, önállóan végzi munkáját. Szervezetünk támogatási döntései teljesen függetlenek mindennemű kormányzati és egyéb külső befolyástól. Szervezetünk alapítóinak és tanácsadó testületi tagjainak a jelentés által baljósként beállított kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét és amerikai kormányzati és demokrata párti «bekötöttségét» a politikai fantazmagória birodalmába soroljuk.

Azt is leszögezték, hogy soha „nem adtunk támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak, szemben a kormánnyal és holdudvarával, amely minden eszközzel és skrupulusok nélkül segíti szélsőjobboldali politikai szövetségeseit, mint Marine Le Pen, Janez Jansa vagy Jair Bolsonaro.” Emellett arról is írt a közleményben Korányi, hogy az „Action for Democracy nem csak Magyarországon aktív. Demokráciapárti, az alapvető emberi méltóság és tisztesség védelmét szolgáló civil szervezeteket támogatunk szerte a világban, így például Brazíliában, Olaszországban, és mindenütt másutt, ahol veszélyben látjuk a demokratikus értékeket.”

A közlemény azzal zárul:

Továbbra is rendkívül aggasztónak tartjuk és elutasítjuk, hogy a kormány a teljes államapparátust bevetette az az Action for Democracy és a vele együttműködő szervezetek elleni lejárató kampányban, és nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, a rendőrséget és az adóhivatalt. A cél egyértelműen a magyar civilek megfélemlítése a magyar államhatárokon belül és kívül, ami erősen megkérdőjelezi a kormány valós szándékait a jogállamiság Európai Unió által számon kért helyreállítását illetően.

Reggeli interjújában, Orbán Viktor is beszélt a külföldi támogatásról, amely szerinte könnyen lehet, hogy Soros Györgytől származik.

Közleményt küldött pénteken az Ezalenyeg.hu főszerkesztője, Zentai András és a kiadó vezetője, Páva Zoltán is. Az ellenzéki lapot kiadó Oraculum 2000 Kft.-ről korábban azt lehetett tudni, hogy több mint egymilliárd forintot kapott a választási kampány idején az Action for Democracy-tól, a legújabb titkosszolgálati jelentés szerint azonban nagyjából 900 millió forint érkezett hozzá egy svájci alapítványtól is.

Zentai és Páva azt írta: a híresztelésekkel ellentétben nem támogatásként kapták a jelentésben szereplő összeget, és ők sem támogatták politikai párt kampányát. „Portálrendszerünk online és offline hír- és tartalomszolgáltatói munkát végzett, törvényes szerződésesek alapján” – közölték, megjegyezve, hogy a titkosszolgálatok politikai pártérdekekre és kampánycélra való felhasználása „szimpla hazaárulás, amely szégyent hoz a nemzetbiztonságért dolgozó hazafiakra, és veszélyezteti országunk biztonságát.” Hangsúlyozták azt is, hogy

ezeknek a megbízásoknak semmi közük nem volt Márki-Zay Péter kampányához.

Lapunk előzőleg kereste Páva Zoltánt azzal kapcsolatban, hogy mire kapott a cége csaknem egymilliárd forintot a svájci alapítványtól, de nem nyilatkozott, mindössze azt mondta, hogy közleményt adnak majd ki az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik