Belföld

Felmentették a teherautóst, aki áthajtott egy biciklis nőn Sárospatakon

Felmentette a Miskolci Törvényszék azt teherautóst, akit egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság azért, mert 2018 októberében áthajtott egy biciklis nőn Sárospatakon. A férfit halált okozó közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek az elsőfokú bíróság.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a sofőr egy tehergépkocsiból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel közlekedett Sárospatakon. Egy vasúti átjáróba való behaladáskor a férfi a kellő körültekintést és figyelmet elmulasztotta, s nem észlelte a jobb oldali visszapillantó tükörben látható kerékpáros nőt, és így nem tartott megfelelő oldaltávolságot az asszony mellett történő elhaladáskor.

A pótkocsi jobb oldala súrlódásszerűen nekiütközött a nő bal vállának, aki emiatt elveszítette az egyensúlyát és balra, a pótkocsi felé dőlni kezdett, végül annak jobb hátsó kereke előtt a földre esett. A kerék áthaladt a nő fején és felsőtestén, s olyan élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket okozott, hogy a helyszínen meghalt.

Az ügyész a kiszabott büntetés súlyosításáért, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A törvényszék által lefolytatott bizonyítási eljárás alapján megállapított tényállás néhány ponton eltér az elsőfokú ítéletben foglaltaktól.

A másodfokú bíróság vizsgálta az elhunyt asszony balesetet megelőző mozgását is. A helyszíni tárgyalás és a szakértő meghallgatása alapján arra jutott, hogy az asszony  a jobbra történő továbbhaladása céljából kanyarodósávot vett igénybe, melynek során az egyenesen haladó járműszerelvénynek nem adott elsőbbséget. A sofőr nem észlelhette a biciklist és nem kellett számítania arra, hogy az asszony olyan közel halad a pótkocsihoz, hogy a baleset bekövetkezik.

A törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság tévesen vont le következtetést a teherautós büntetőjogi felelősségére, a vádlott KRESZ-szabályszegést nem követett el, elvárható magatartás tanúsításának elmulasztása nem terheli, ezért bűncselekmény hiányában felmentették.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három munkanapot tartott fenn jogorvoslati nyilatkozata megtételére.

Ajánlott videó