Belföld

Felmentették a teherautóst, aki áthajtott egy biciklis nőn Sárospatakon

Felmentette a Miskolci Törvényszék azt teherautóst, akit egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság azért, mert 2018 októberében áthajtott egy biciklis nőn Sárospatakon. A férfit halált okozó közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek az elsőfokú bíróság.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a sofőr egy tehergépkocsiból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel közlekedett Sárospatakon. Egy vasúti átjáróba való behaladáskor a férfi a kellő körültekintést és figyelmet elmulasztotta, s nem észlelte a jobb oldali visszapillantó tükörben látható kerékpáros nőt, és így nem tartott megfelelő oldaltávolságot az asszony mellett történő elhaladáskor.

A pótkocsi jobb oldala súrlódásszerűen nekiütközött a nő bal vállának, aki emiatt elveszítette az egyensúlyát és balra, a pótkocsi felé dőlni kezdett, végül annak jobb hátsó kereke előtt a földre esett. A kerék áthaladt a nő fején és felsőtestén, s olyan élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket okozott, hogy a helyszínen meghalt.

Az ügyész a kiszabott büntetés súlyosításáért, míg a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A törvényszék által lefolytatott bizonyítási eljárás alapján megállapított tényállás néhány ponton eltér az elsőfokú ítéletben foglaltaktól.

A másodfokú bíróság vizsgálta az elhunyt asszony balesetet megelőző mozgását is. A helyszíni tárgyalás és a szakértő meghallgatása alapján arra jutott, hogy az asszony  a jobbra történő továbbhaladása céljából kanyarodósávot vett igénybe, melynek során az egyenesen haladó járműszerelvénynek nem adott elsőbbséget. A sofőr nem észlelhette a biciklist és nem kellett számítania arra, hogy az asszony olyan közel halad a pótkocsihoz, hogy a baleset bekövetkezik.

A törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság tévesen vont le következtetést a teherautós büntetőjogi felelősségére, a vádlott KRESZ-szabályszegést nem követett el, elvárható magatartás tanúsításának elmulasztása nem terheli, ezért bűncselekmény hiányában felmentették.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három munkanapot tartott fenn jogorvoslati nyilatkozata megtételére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik