Belföld

Pankotai Lili beperli volt iskoláját

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szerinte véleménynyilvánítása miatt megalázták. A diáklányt a TASZ képviseli.

Pankotai Lilit nem rúgták ki, maga döntött távozásáról, de szerinte volt iskolája mindent meg is tett ezért. A diáklány most a Telexnek azt mondta, pert indít, mert véleménynyilvánítása miatt megalázták a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban, ahol  pszichológiai hadviselést folytattak ellene, miközben a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) már látja, miként kellene működnie egy iskolának. A TASZ-szal közösen perel, mert megsértették személyiségi jogait.

Pankotai Lili példát akar mutatni a perrel. Azért döntött úgy, hogy jogi lépéseket tesz, mert elfogadhatatlan dolgok történtek vele, fel akarja hívni a figyelmet, hogy az iskolák, tankerületek sem engedhetnek meg maguknak mindent.

Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az én generációmnak már nagyon nem pálya, ami folyik a közoktatásban. Még mindig megmaradt a poroszos rendszer a kommunizmusból, csak ami régen egy körmös volt, az ma egy osztály előtti megalázás. (…) Az én eltávolításom egy fájdalomcsillapító az ellen, hogy szembenézzünk a valósággal: magával a rendszerrel van hatalmas probléma. Ha én most nem álltam volna ebbe bele, akkor ugyanúgy homokba dugtam volna a fejem.

Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője szerinte a pernek azért óriási a szimbolikus jelentősége, mert azt mutatja,

valahol meg kell húzni egy határt, eddig lehet a diákokat szívatni. (…) Most meg kell írni egy keresetet. Az időzítést próbáljuk úgy alakítani, hogy ha a diákoknak tanúskodniuk kell, akkor az olyan időpontban legyen, ami nem zavar be az érettségibe. (…) Az iskolát pereljük be úgy, hogy esetleg a fenntartót is be lehessen vonni majd. Tulajdonképpen az iskola volt az, ahol Lilit ezek az atrocitások érték, tehát az iskola sértette meg a jogait, de nyilván próbálunk rámutatni arra is, hogy egy iskola nagyon sokszor egy fenntartótól függ.

A jogvédő szerint megnyerik a pert, ami precedens lehet a többi intézménynek, mert a politikai vélemény kifejtése alapjog, azt egy iskola nem korlátozhatja. Az interjúban a diáklány azt mondta, áll még tüntetés színpadára, már megvan a szöveg, vesztenivalója már nincs, magyar egyetemre biztos nem megy, valószínűleg nem is marad itthon, bár az elmúlt hónapokban úgy érezte, mindent megtesz azért, hogy élhető legyen az ország, de amíg

ezt a magyar emberek többsége nem akarja, nem tudunk drasztikus változást elérni.

Barátaim is ebben gondolkodnak, már nem azon mennek a viták, melyik egyetemre menjenek, hanem azon, melyik országba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik