Belföld

Így szervezik meg a január 23-án kezdődő sztrájkhetet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A PDSZ egyhetes sztrájkot hirdetett január 23-tól, a szakszervezet pedig most közzétette a munkabeszüntetés részleteit. Mint emlékeztettek: azért ekkora hirdették meg a sztrájkot, mert ekkor ér véget a nyolcadikosok középiskolai felvételije, tehát a sztrájk nem veszélyezteti a továbbtanulásukat.

Azért nem egy napban, hanem egy hétben gondolkodunk, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon

– jelezték.

A szakszervezet szerint úgy érdemes megszervezni a hetet, hogy ha kevés diák lesz jelen az iskolában, a sztrájk alatt csak felügyelet legyen az iskolában. Ha viszont az intézményvezető a sztrájk idejére tanítást rendel el, akkor azt javasolják, hogy legyenek olyan időszakok az adott sztrájknapon, amikor nincs tanítás még 50 százalékban sem.

Ez úgy oldható meg, hogy ha pl. egy osztály hétfői órái közül az első hármat érinti a sztrájk, akkor ezek az órák ténylegesen elmaradnak és csak felügyelet van elrendelve. A tanórák 50 százalékát egy másik sztrájknapon tartjuk meg az aznapi 50 százalékkal, azaz ezen a másik napon az órát 100 százalékban megtartva. Ez az óra is sztrájknak minősül statisztikailag, és még ki is kell fizetni.

– magyarázták. Ha egész nap sztrájkolnának valahol a héten, akkor azt javasolják, két hétre jelentsék be a sztrájkot. Ha pedig az intézményvezető úgy dönt, hogy minden nap elrendeli a tanórák felének megtartását (érettségire felkészítés esetén a 100 százalékot), akkor azt kérik, hogy a tanórára berendelt pedagógusok ne tartsanak teljes tanórát, hanem hagyják félbe az órát, és a maradék időben felügyeljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik