Belföld

Nagy Gergely Miklós, a 24.hu újságírója nyerte a Transparency-Soma díjat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A 24.hu újságírója, Nagy Gergely Miklós nyerte a legrangosabb hazai oknyomozó újságírói elismerést, az idén 22. alkalommal átadott Transparency-Soma díjat.

A fiatalon elhunyt újságíró, Gőbölyös József emléke előtt tisztelgő díjat kollégánk azzal a cikkével nyerte el, amely az ellenzék amerikai kampánytámogatásáról szól, levezetve, hogyan érkezett csaknem kétmilliárd forint 2022 első felében Márki-Zay Péter mozgalmához az Egyesült Államokból. Az írás alapján ez az összeg eltörpül ugyan a Fidesz „államosított” kampányának költésihez képest, ám újdonság a magyar politikában, mivel eddig senkinek nem volt „papírja” arról, hogy kampányának felét „kiskapusan”, de külföldről finanszírozták.

Galéria
Mohos Márton / 24.hu

A díj odaítéléséről négyfős zsűri döntött, melynek tagjai: Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Soma-díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója; Stumpf András újságíró, a Válasz Online társalapítója és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

Az egymillió forinttal járó elismerést tavaly – immáron negyedszer – Panyi Szabolcs, a Direkt36 oknyomozó portál újságírója nyerte a Fudan Egyetem tervezett és rengeteg vitát kiváltó budapesti campusáról szóló cikksorozatával. A Soma-díjat 2020 elején kapta 24.hu-s újságíró, akkor Horváth Csaba Lászlót díjazták a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka György körüli Békés megyei fantomberuházásokról szóló írásaiért.

Nagy Gergely Miklós mellett idén a döntőbe jutott még

  • Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója, a díj tavalyi nyertese, aki bemutatta, hogy az orosz titkosszolgálatok hekkerei évekkel ezelőtt miként törték fel a magyar külügyi tárca informatikai rendszerét;
  • 444.hu újságírói, Haszán Zoltán, Horváth Bence, Miklósi Gábor, Szurovecz Illés és Urfi Péter, akik cikksorozatban tárták fel az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb korrupciós botrányának hátterét;
  • illetve Átlátszó.hu munkatársai, Rédl Boglárka és Sarkadi Nagy Márton, akik az európai szintű aláírásgyűjtésről készítettek oknyomozó riportot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik