Belföld

A II. kerület kezdeményezi, hogy a háziorvosokat kompenzálják a rezsiköltségek emelkedése miatt

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Kezdeményezzük, hogy a háziorvosok központi finanszírozásában kompenzálják a rezsiköltségek emelkedését, és kerüljenek vissza a rezsitámogatotti körbe az egészségügyi- és szociális intézmények a fenntartótól függetlenül – írja Facebookon a II. kerület polgármestere.

Őrsi Gergely hozzáteszi, „az előrelátó energia-beszerzésnek és a szerencsének is köszönhetően” tavaszig kedvező áron jutnak áramhoz és földgázhoz. Ez azt is jelenti, hogy addig a II. kerületi háziorvosi praxisokat és védi a kerületi energia-beszerzés, utána viszont egyelőre nem ismert, milyen piaci árakkal kell szembe nézniük.”

A II. kerület önkormányzata az év utolsó képviselő-testületi ülésén döntött arról, hogy kezdeményezik az ágazatért felelős szervnél azon jogszabályok módosítását, amelyek lehetővé teszik, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok központi finanszírozásában érvényesüljön a rezsiköltségek emelkedésének a kompenzálása, egyúttal kerüljenek vissza a rezsitámogatotti körbe a fenntartótól függetlenül az egészségügyi- és szociális intézmények is.

Őrsi azt írja, a Fidesz és a KDNP frakcióinak módosító javaslatát befogadták, melyben kérték az Egészségügyi Szolgálatot arra, hogy az alapellátást szolgáló ingatlanok rezsiköltségét ossza meg az egészségügyi ellátást közvetlenül szolgáló rendelőkre és egyéb épületrészekre, illetve felkérték a polgármestert, hogy készítsen külön előterjesztést ezzel kapcsolatban, melyet a 2023-as költségvetés tárgyalása során a testület tárgyal.

A Fidesz és a KDNP frakciói végül nem támogatták a felterjesztést. Végül a testület többsége határozott a kezdeményezésről.

A testületi ülésen döntöttek a menstruációs szabadság bevezetéséről is, ami évi 48 órát meg nem haladó munkaidő-kedvezmény, vagy az otthonról dolgozás lehetőségét jelenti a krónikus betegségben szenvedő, rendszeres kezelésre járó, illetve menstruációs fájdalmaktól szenvedő munkavállalóknak.

Emellett döntött a II. kerület arról is, hogy a dolgozók méhnyakrákszűrésen, emlőrákszűrésen, prosztatarákszűresen való részvételük napjára szabadnapot kapjanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik