Belföld

A kirúgott tanárok visszavételét követelik az ELTE gyakorló iskoláinak dolgozói

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Követeljük, hogy az elbocsátott kollégákat helyezzék vissza állásukba! A tanárok elbocsátása egyáltalán nem szolgálja a diákok érdekeit, hanem éppen ellenkezőleg, csorbítja a diákok minőségi oktatáshoz, művelődéshez való jogát

– írja közös nyilatkozatában az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorló iskoláinak több mint 200 dolgozója. A 444.hu által teljes terjedemlében közölt írásban pedagógusok felháborodásuknak és tiltakozásuknak adtak hangot a Belügyminisztérium november 30-án váratlanul kiadott közleményével kapcsolatban, amely „elvi állásfoglalást” tartalmazott, és amely lényegében megalapozta a nyolc pedagógus közalkalmazotti jogviszony alóli rendkívüli felmentését, magyarul a tanárok december 1-i kirúgását.

Meglátásuk szerint ezzel az oktatásirányítás éppen a tankötelezettségre és a diákok művelődéshez való jogára hivatkozva hozta még nehezebb helyzetbe a magyar közoktatás szereplőit: a diákokat és a pedagógusokat. Mint írták, ez az eljárás kizárólag a jog betűjére hivatkozik, és nem veszi figyelembe a jog szellemét, „amely lehetővé tenné az igazi szabadság megvalósulását és a valódi értékek átadását”.

A nyilatkozatot aláírók felhívják a figyelmet, hogy a tanárképzésben részt vevő gyakorló iskolák tanáraiként nap mint nap szembesülnek a tanárjelöltek folyamatosan csökkenő létszámával. Szerintük számos tehetséges, a pályára termett tanárjelölt az egyetem elvégzése után nem is tervezi, hogy pedagógusként helyezkedjen el – látva a közoktatás jelenlegi helyzetét, társadalmi, anyagi megbecsültségét.

A nyilatkozatot aláíró munkavállalók az ELTE alábbi intézményeinek valamelyikében dolgoznak:

  • Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium,
  • Bárczi Gusztáv Gyakorló Általános Iskola
  • Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium,
  • Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola,
  •  Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium,
  •  Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik