Belföld

Hiller István: Itt mintha divat lenne hülyének lenni

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Az egykori oktatási miniszter szerint a Fidesz 12 éve alatt romlott a közoktatás helyzete, a kormánynak még koncepciója sincs.

Az Indexnek Hiller István hosszan beszél pártja és az ellenzék helyzetéről, választási eredményéről, amit ramatynak nevez. Szerinte az MSZP túljutott a holtponton, a középgeneráció ugyan gyakorlatilag eltűnt, de egyre több a huszonéves, harmincas. Alapvetően derűlátó a jövőt illetően. Elárulja,

  • latinul készül felszólalni a parlamentben, hogy érzékeltesse majd a méltóságos és kegyelmes urakkal, mennyire rémületes, hogy a Fidesz visszahozta a főispánok, vármegyék korát,
  • hiányzik neki az Országgyűlés alelnöksége,
  • azért nem aktív a közösségi médiában, mert előnyei mellett a másik hatását is látja.

Itt mintha divat lenne hülyének lenni.

Ő nem áll be azok közé a politikusok közé, akik népszerűségük vélt növeléséért pocskondiázzák a másikat.

Nem akarok abban a versenyben szerepelni, hogy ki a hét legkedveltebb idiótája.

Korábbi oktatási miniszterként úgy látja, a Fidesz 12 éve alatt romlott a közoktatás helyzete, minden felmérés ezt mutatja.

A magyar közoktatás ügyében a kontinuitás és a szakpolitikai megállapodás hiánya a legnagyobb bűn.

Szerinte eredményt azok az országok értek el, ahol a politika a döntéshozatalt a szakmára hagyta. A Fidesz azért beszél a múltról, mert nem látja a jövőt, mert bármilyen furcsa,

az a jövő, amiben élünk. (…) A fiatalok, a tizen- és huszonévesek, akik tüntetnek, nem divatból teszik. Értik, hogy ha nem kapnak megfelelő oktatást, nem szerzik meg azt a tudást, amire szükségük van, versenyhátrányban lesznek a munkaerőpiacon a francia, a dán, a holland és a német kortársaikkal szemben. Azért tüntetnek, hogy jobb színvonalú oktatást kapjanak.

A Fidesz 12 év kétharmados kormányzás után azért beszél a múltról, mert nincs koncepciója a közoktatási problémák megoldására, amelyek 40 százalékához egy fillér sem kellene. A béremelés alap, de a színvonal nem attól fog emelkedni, hanem attól, ha a tanárok visszakapják a szakmai szabadságukat.

Az interjúban előkerül az ellenzék amerikai kampánytámogatása, a DK és árnyékkormánya, a 2024-es választási év. Hiller István továbbra is tartja, hogy a Fidesz jelöltjével szemben csak egy jelöltnek kellene indulnia, és – minden kritika ellenére – helyesli az előválasztást. Nem támogatja automatikusan Karácsony Gergely újraindulását a főpolgármesterségért. Erről pártja dönt, de ő maga borzasztóan csalódott, amikor az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson visszalépett. Ezt most is politikai hibának tartja.

Kapcsolódó
A kormányt nem igazán érdekli, hogy becsapta a tanárokat és ezer sebből vérzik a közoktatás
14 kínos kérdést kapott Pintér Sándor, de sem ő, sem Rétvári államtitkár nem reagált arra, hogy Hoffmann Rózsa egykori helyettese szerint már oktatáspolitika sincs. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik