Belföld

Újabb harminc tanár kapott „figyelmezető levelet” csütörtökön

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

December 1-jén, csütörtökön, több iskolában is polgári engedetlenségben kezdenek a tanárok – derül ki a Tanárok a Tanárokért bejegyzéséből.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a Belügyminisztérium közlése szerint december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát.

Tiltakozásul szerda estére tüntetést szervezett az Egységes Diákfront a BM épülete elé, ahol bejelentették, hogy a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai csütörtöktől határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezdenek amiatt, hogy közülük hat embert rúgtak ki. Az intézményben rendkívüli szünetet rendeltek el, ugyanis az intézmény igazgatója szerint

a hiányzó és az elbocsátott tanárok összlétszáma miatt a hét második felében nem lehetséges az intézmény jogszabályban előírt működtetése.

A Tanárok a Tanárokért szerda esti bejegyzése szerint 18 intézmény jelezte, hogy a csatlakozik a polgári engedetlenséghez, de várhatóan mások is csatlakozni fognak hozzájuk. A Hvg.hu információi szerint a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 13 tanár jelezte, hogy részt vesz az akcióban, a diákok pedig ülősztrájkot tartanak reggel, vagy be sem mennek az iskolába.

Csütörtök délelőtt 10 órára már 51-re nőtt az engedetlenségben részt vevő iskolák száma: többségükben budapestiek, de van közöttük zalaegerszegi, szolnoki, szentendrei és soproni intézmény is.

  • A Telex arról ír, hogy a budapesti Eötvös József Gimnázium több száz diákja az épület előtt tapssal köszöntötte az érkező tanáraikat arra válaszul, hogy szerdán kirúgták az egyik matematika–biológia szakos tanárt. Az akciót a diákok szervezték és így szerették volna jelezni, hogy megbecsülik a tanáraikat. Ezen kívül ülősztrájkba is kezdenek az iskolában és nem fognak bemenni a második, a harmadik és a negyedik órára.
  • A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium előtt napindító tüntetést tartottak csütörtökön – számolt be a 444. A demonstráción diákok és tanárok vegyesen vettek részt.
  • Szintén a 444.hu számolt be arról, hogy az iskolaigazgatók csütörtökön a tankerületek kérésére 30 tanárt figyelmeztettek levélben. Ebből 14 fő a Fazekasban dolgozik. A figyelmeztető levelét több ott dolgozó tanár is közzétette a Facebookon. Ebben azt írta a tankerületi igazgató, hogy „ön több alkalommal jogosulatlanul nem vette fel a munkát”, és arra figyelmeztetett, hogy ha valaki újra megtagadja a munka felvételét, akkor rendkívüli felmentéssel elbocsáthatják. Az intézmény 2022-ben is az ország egyik legjobb iskolája címet kapta meg.
  • A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban csütörtökön és pénteken rendkívüli tanítási szünet lesz, mert annyian vesznek részt a polgári engedetlenségben, hogy a létszám nem éri el a jogszabályban előírt minimális feladatellátáshoz szükséges szintet – írja a Tanárok a Tanárokért.
  • A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban reggel negyed 9 és 9 óra között ülősztrájkot tartottak a diákok.
  • Az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumnál tanárok, diákok és szülők álltak élőláncba, hogy így fejezve ki szolidaritásukat a Kölcsey, Karinthy, Vörösmarty, Eötvös gimnázium tanárai mellett, mélységesen felháborodva a hatalom intézkedései miatt – írta egy olvasónk. A diákok később kivonultak az óráról és ülősztrájkba kezdtek.
  • Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium 36 tanára nem vette föl a munkát, egyetlen tanóráját sem tartja meg, és polgári elégedetlenségbe kezdett. Amint írták: „Így állunk ki az Eötvös, a Karinthy, a Kölcsey és a Vörösmarty gimnáziumokból kirúgott kollégák mellett, követeljük a tanítás szabadságát, és hívjuk fel a figyelmet a pedagógusok tarthatatlan helyzetére.”
  • A népszerű történelemtanár-író-blogger, a Jocó bácsiként ismert Balatoni József is polgári engedetlenkedett. Facebook-oldalán közölte, kiáll a tiltakozásuk miatt elbocsátott kollégái és diákjaik mellett, akiknek a döntés súlyosan sérti a tanuláshoz való jogukat.
    Akciójáról maga döntött, az sem diákjaim, sem kollégái, sem az iskola vezetősége, sem az iskolát felügyelő tankerület ellen nem irányul, sőt, az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszik.
  • A Gödöllői Török Ignác Gimnázium magyartanára, Varga-Urbán Zoltán egyedül kezdett polgári engedetlenségbe és bejelentette, hogy a csütörtöki óráit nem tartja meg. Mint írta: „Polgári engedetlenségemmel kívánom kifejezni azt, amiért évek óta küzdünk, és amit évek óta nem vesz figyelembe az oktatásirányítás: a diákok túlterheltségét; a XXI. század kihívásaira nem reagáló, elavult Nemzeti Alaptantervet; a rossz minőségű, hibás tankönyveket; a lassan tarthatatlanná váló pedagógushiányt; az önálló oktatási minisztérium hiányát; az oktatás szabadságának elvételét; a párbeszéd hiányát; a sztrájkjog kiüresítését; az oktatási környezet lepusztultságát; az oktatásban dolgozók túlterheltségét és megalázóan kevés bérét. Ezek mind, külön-külön is súlyos problémát jelentenek, együtt pedig lehetetlenné teszi a minőség oktatást, nevelést, sokszor csak gyermekmegőrzést tesz lehetővé.” Hozzátette, hogy a tiltakozását nem tantestületként, hanem egyedül, jogtudatos állampolgárként teszi és annak hátrányos következményeit vállalja.
  • Veszprémben 10 óra 10 perckor „sok-sok tanár” hallgatott el 10 percre. A Veszprém a közoktatásért Facebook-oldal azt írta: „Ma Magyarországon a belügyminiszter irányításával próbálják megtörni tanárok és diákok küzdelmét a szabad oktatásért!”
  • Erdős Virág költő petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett, a kezdeményezéshez már több mint száz alkozó csatlakozott csütörtök délelőtt.
  • A Történelemtanárok Egylete petíciót a SzabadaHang felületén, amelyben érdemi tárgyalást, és az elbocsátott pedagógus kollégák visszahelyezését követelik. A Pintér Sándornak címzett petíciójukban kiemelik, hogy „[a] rendpárti fenyegetés nem megoldás, tárgyalásokkal és megállapodással kell rendezni a vitás kérdéseket”. Akciójukhoz pár óra alatt csatlakozott a Magyartanárok Egyesülete,, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang és a Szülői Összefogás Közösség.
  • A Kőbányai Szent László Gimnáziumban péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, miután 60 tanár bejelentette, hogy csatlakozik a polgári engedetlenségi mozgalomhoz. Ez a gimnázium tantestületének háromnegyedét jelenti. Csütörtökön ugyanitt különböző órákon összesen 40 tanár vett részt polgári engedetlenségi akcióban. A kőbányai Szent László Gimnáziumban októberben élőlánccal védték a diákok és szülők az egyik tanárukat a kirúgástól, de februárban is az elsők között álltak ki tiltakozni a pedagógusok sztrájkjogának felfüggesztése ellen.
  • A tiltakozási hullámhoz – ha óvatosan is – egyházi iskola szintén csatlakozott. A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tantestületéből 43 tanár írta alá azt a közleményt, amellyel egy olyan rendszer ellen tiltakoznak, „amely az oktatás-nevelés ügyét a végletekig leegyszerűsítve, minden humánumtól megfosztott szervezési kérdésként kezeli”. A tanárok azt is jelezték, hogy álságosnak tartják a tanárok kirugására felhozott kormányzati érvelést.

Még a polgári engedetlenség meghirdetése előtt lapunknak a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola sztrájkbizottsága egy közleményben azt írta, hogy kilátástalannak érzik a helyzetet és szerintük csak egy megoldás lehetséges, ha a pedagógusok országosan összefognak az oktatás jövőjéért.

olvasónk Élőlánc az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumnál 2022. december 1-jén

Az Újpesti Bródy Imre Gimnázium is csatlakozott a folyamatos gördülősztrájkokhoz, tájékoztatta a 24.hu-t az iskola egyik diákja, aki fotókat is mellékelt leveléhez.

A tanítás nagy része elmaradt, becsléseink szerint kétszáz diák csatlakozott a megmozduláshoz. Az engedetlenség alatt a diákok molinókészítéssel, énekléssel foglalták el magukat

– tette hozzá.

Az Újpesti Bródy Imre Gimnázium diákjai 2022. december 1-jén.

A II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium tanulói szintén ülősztrájkkal demonstrálták szolidaritásukat a tanáraikért – értesítette lapunkat az iskola diákönkormányzata.

olvasónk Ülősztrájka a budapesti II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban 2022. december 1-jén

Az Ócsai Bolyai János Gimnáziumban a tantestület tagjai fekete öltözékben tartottak néma tiltakozást az intézmény aulájában a frissen kirúgott tanárok miatt. A tantestület egyik tagja azt írta lapunknak: gyalázatosnak, szégyenteljesnek és aljasnak tartják, amit a jogaikért harcoló tanárokkal tesznek „a hatalom birtokosai és kihasználói”.

Ma Ti hiányoztok nekünk, holnap mi fogunk hiányozni Nektek!

– fogalmazott.

A Vörösmarty Gimnázium diákja a hideg időjárás ellenére közben folytatják a tegnap a Belügyminisztérium elé bejelentett virrasztást is.

Virrasztó vörösmartys diákok a Belügyminisztérium épülete előtt csütörtök délután.

 

A tiltakozó diákok a virrasztásba bevonták Széchenyi István szobrát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik