Belföld

Alighogy igazgató lett Simonka György, máris felszámolásba dőlt az általa vezetett szövetkezet

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Nem volt sikeres új posztján a korrupció miatt vád alá helyezett Simonka György, volt Békés megyei országgyűlési képviselő, aki a nyáron állt ismét munkába azután, hogy a Fidesz nem indította újra az áprilisi 3-ai választáson. Mint arról beszámoltunk, a politikus a mezőgazdasággal foglalkozó, Bodzási Termelő és Szolgáltató Start Szociális Szövetkezet irányítását vette át igazgató elnökként.

Az Opten céginformációs adatbázisából kiderült, hogy a szövetkezet október elején felszámolás alá került.

A Gyulai Törvényszék a Duna Libra Közgazdász Zrt.-t rendelte ki a társaság felszámolására október 4-i dátummal.

A veszteséges és a felszámolás előtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtásával terhelt szövetkezet korábban nem volt ismert a nyilvánosság előtt, legalábbis nem szerepel a politikus és 32 társa elleni vádemelésben érintett társaságok közt. A szövetkezetről szólva Simonka korábban azt közölte lapunkkal, hogy növénytermesztéssel és támogatásokkal kapcsolatban adnak tanácsokat. Ám – mint mondta – európai uniós támogatásokhoz nem adnak tanácsot, mert „abban nincsenek otthon”. Akkor az adóhivatal végrehajtásáról – bár rákérdeztünk – nem tudott nyilatkozni.

A szövetkezet telephelye egy olyan ingatlanra van bejegyezve, ami a Simonkáék elleni vádak fókuszában álló, mára felszámolt és megszüntetett Magyar Termés Tész Kft. tulajdona volt. Az utóbbi cégnek ez a medgyesbodzási külterületi telephelye volt az egyetlen olyan vagyona, amit a felszámolási eljárás során nem sikerült értékesíteni. Mint azt megírtuk, a többi vagyont – elsősorban földeket – szinte kivétel nélkül a Simonka ismerőseihez és rokonaihoz köthető társaságok vásárolták fel az eredetileg becsült értéküknél jóval olcsóbban.

A szóban forgó, 300 millió forintra becsült medgyesbodzási telephely – ami egykor Simonka György tulajdona volt – a Magyar Termés Tész Kft. felszámolása után ugyancsak a volt országgyűlési képviselő rokonai és vádlott-társai érdekeltségében álló céghez került.

Kerestük az időközben Pusztaottlakán alpolgármesternek kinevezett Simonka Györgyöt a felszámolás ügyében, ám nem tudtuk utolérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik