Belföld

Nem a téli szünet, hanem a 18 fokos szabály segíthet az Országházon

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Tavalyhoz képest jelentősen nőtt a Parlament fűtésszámlája.

Októbertől több mint négy és félszeres áron veszik a gázt – tudta meg az rtl.hu az Országgyűlés Hivatalától. Néhány éve az Országház kívülről megújult, kapott díszkivilágítást, de fűtésrendszerét 120 éve nem korszerűsítették, a rekonstrukció alatt a nyílászárókhoz sem nyúltak.

Az Országgyűlés Hivatala a gázt közbeszerzési eljárásban szerzi be, piaci áron. Az épület hatalmas, 450 ezer köbmétert kell kifűteni. A parlamenti fűtésszámla már 2022 első negyedévére csaknem duplájára nőtt. A földgáz októberi drasztikus drágulása óta még nem kaptak számlát. Abban bíznak, hogy a takarékoskodási intézkedések, mint például a 18 fokos szabály miatt a fűtésszámla nem a gáz árával arányosan nő majd. A spórolást az őszi és a tavaszi ülésszak közötti szünet érdemben nem segíti.

A felhasznált gázmennyiség nem függ szignifikánsan attól, hogy az Országgyűlés ülésezik vagy sem. Az a külső hőmérséklettől, az épületen belül elvárt hőmérséklettől, a földgáz árától és a munkanapok számától függ elsősorban

– írták. Korábban a Steindl Imre Program vezetője, Wachsler Tamás az állami hírügynökségnek azt mondta, a kazánház nem a Parlamentben van, hanem a közeli Balassi Bálint utca egyik lakóházának udvarán, a fűtéshez használt gőz onnan egy alagúton át jut a törvényhozás épületébe. A kisebb irodákat, termeket radiátorokkal, az üléstermeket, csarnokokat és a kupolatermet légfűtéssel tartják melegen. A belső felújítás tervezését elkezdik, de a beruházást nem.

Wachsler Tamás az rtl.hu-nak jelezte, egyelőre becslés sincs arról, a fűtéskorszerűsítés nagyságrendileg mennyibe kerülne. Mint mondta, a  beruházási tervhez alaposan megvizsgálják, pontosan mit kell felújítani, de ezt megelőzően

az Országház belső rekonstrukciójával kapcsolatban szakmailag megalapozott költségbecslést adni nem lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik