Belföld

A rezsiválság hidegen hagyja a T. Ház belső modernizációját, kiemelt ügy lett

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Orbán Viktor nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette egyik munkahelye modernizációját. Kiszámolták, csak a tervekre 457 428 600 forintot szánnak.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet, amely a Budapest V. kerület Kossuth Lajos téri beruházási programmal összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket csütörtöktől nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé  nyilvánítja. A jogszabály felsorolja, pontosan mely terüleleteket érint az Országház belső rekonstrukciója és modernizációja.

A kormányfő egy másik döntése is erről szól. Miközben Orbán Viktor szerdán a pedagógusbérek rendezésével kapcsolatban azt mondta, hogy minden plusz adóbevétel a rezsivédelmi alapba megy, megjelent az a kormányhatározat, amely szerint lehetőség nyílik a több mint 120 éve gyakorlatilag megszakítás nélkül használt Országház átfogó belső rekonstrukciójára, az elavult rendszerek szükséges cseréjére.

A kormány szerint a beruházási tervnek tartalmaznia kell az épület gazdaságos, megújuló energiaforrások használatát is magában foglaló, biztonságos üzemeltetéséhez szükséges fejlesztéseket, fel kell tárnia az üzemeltetési szinergiákat a kiemelt nemzeti emlékhelyen lévő egyéb állami tulajdonú épületekkel. Javaslatot kell tenni a törvényhozás ideiglenes elköltöztetésére, a Szent Korona megfelelő elhelyezésére, az Országházban található műkincsek és műtárgyak felújítására, átmeneti kiköltöztetésére, Munkácsy Mihály „Honfoglalás” című festményének a kiemelt nemzeti emlékhelyen való ideiglenes vagy végleges, szabadon látogatható elhelyezésére.

A beruházás előkészítésének kormányzati felelőse Lázár János építési és beruházási miniszter, előkészítője és megvalósítója a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt., amelynek a beruházási tervet május végéig kell letennie az asztalra. Varga Mihály pénzügyminiszternek kell biztosítania erre az előkészítő munkára 457 428 600 forintot. A kormány felkérte Such Györgyöt, az Országgyűlés Hivatalának főigazgatóját, hogy a szükséges adatszolgáltatásokkal és információkkal működjön közre a beruházás előkészítésében. A beruházási terv alapján  Lázár Jánosnak július végéig kell majd egy olyan előterjesztést készítenie a kormánynak, amely tartalmazza a beruházás megvalósításához szükséges feladatokat, ütemezést, a felelősöket és a további költségigényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik